Scriptschrijvers

Kerst

Voor de Kerst Productie wordt het script bijna volledig door leerlingen geschreven. Hier bestaat het scriptschrijfteam uit leerlingen die zich van te voren zich opgeven. Deze komen bij elkaar om samen het onderwerp, raamwerk en vervolgens de scènes zelf te schrijven. Deze groep wordt geholpen door Peter Paul Rauwerda en Ellen Philps.

Grote Productie

Elk jaar wordt “het raamwerk van het script” geschreven door Ellen Philips, Klaas Sabel en Peter-Paul Rauwerda. Dit houdt in dat zij in het kort beschrijven wat er per scène gebeurt, de ontwikkeling van de personages en welke liedjes wanneer gespeeld zullen worden. Het schrijven van het raamwerk gebeurt vaak net na de voorstellingsweek van de vorige theaterproductie.
In juni, juli en augustus komt de scriptschrijversgroep, dat bestaat uit leerlingen die o.b.v Peter-Paul Rauwerda het script schrijven, bij elkaar. Deze leerlingen zijn uitgekozen na een monoloog te schrijven als auditie. Zij zullen precies uitschrijven wat er gezegd wordt in het stuk.

Opgeven?

Je kan je opgeven om mee te schrijven door een mail te sturen naar  p.rauwerda@bonhoeffer.nl

Kosteloos

Meedoen/meehelpen bij Theater Bonhoeffer is geheel KOSTELOOS (met uitzondering van de Theatersport-lesgroep)!

Masterclass scriptschrijven

Sinds 2013 wordt elk jaar een masterclass gegeven door een professionele schrijver. De professionele schrijver geeft de leerlingen tips bij het schrijven van een script. Dit gebeurt  rond half mei, zodat juni t/m augustus de scriptschrijvers genoeg tips hebben om het script te schrijven. Hier onder meer over de masterclasses.

Masterclass 2019 van Rik v/d Bos
Dit jaar is het de beurt van Rik van den Bos om de masterclass te schrijven. Rik schreef o.a. voor Ro theater, NNT, Firma Rieks Swarte, Toneelschuur en Lunchtheater Bellevue. In 2010 won hij het Charlotte Köhler Stipendium als meest veelbelovende toneelschrijver van de afgelopen 5 jaar.

De jonge schrijver Rik van den Bos schreef in opdracht van Theater Na de Dam een nieuwe toneeltekst over de Tweede Wereldoorlog: In Vrede. Op 4 mei om 21:00 leest TA – net zoals de andere grote gezelschappen – de tekst voor het eerst voor publiek en is In Vrede gelijktijdig te horen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Leeuwarden, Eindhoven en Maastricht.  

Masterclass 2014 van Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker
De masterclass van scenarioschrijvers Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker is een groot succes gebleken. In aanloop naar de volgende theaterproductie kregen leerlingen die zich daarvoor hadden aangemeld een kijkje in de keuken van het scenarioschrijven. Jan Harm en Robert Jan zijn daar dagelijks mee bezig. Zij schrijven voor de serie Flikken Maastricht die binnenkort een variant krijgt in Flikken Rotterdam. Schrijven is vooral schrappen, zeiden de professionals. “Vijftig procent van wat wij schrijven, gooien we doorgaans weer weg of we herschrijven de boel. En als je het goed wil leren, zul je het veel en vaak moeten doen.” De leerlingen kregen ook een verschillende scriptversies van een scene van Flikken Maastricht onder ogen en zagen welke veranderingen het script had ondergaan. Daarna lieten de heren de aflevering zien zodat duidelijk werd hoe de scene uiteindelijk in beeld gebracht was.
De leerlingen kregen allemaal een opdracht mee om twee monologen te schrijven voor de voorstelling van het toekomende jaar. Die zullen beoordeeld worden waarna de beste inzendingen een plek krijgen in het schrijversteam.

Een toneeltekst is altijd een uitgebreid recept voor theatermakers (regisseurs, acteurs, vormgevers enz.) om tot een voorstelling te komen. Het publiek krijgt de tekst in orale vorm gepresenteerd, visueel ondersteund door theatrale handelingen en vormgeving. 

 

Een toneeltekst schrijven is verschrikkelijk moeilijk. Je moet niet alleen houden van schrijven. Je moet bovenal houden van theater. Je moet houden van het feit dat er met met jouw teksten gewerkt wordt, dat mensen ermee doorgaan. Dat jouw punt niet het eindpunt is. Je moet houden van het feit dat je tekst alleen maar live tot leven komt en daarmee met elke voorstelling opnieuw wordt ingekleurd. Je moet snappen dat het niet alleen gaat om wat er gezegd wordt, maar ook – of misschien wel meer – om wat er niet gezegd wordt. Je moet snappen dat je alleen via het zeggen kunt laten zien wat het niet-gezegde is. Je moet kunnen weglaten. En soms moet je jezelf overbodig durven maken.
Als je gaat nadenken over wat hierboven wordt gezegd, zal dat denkproces van invloed zijn op de vraag “Hoe speel je als acteur/actrice de toneeltekst”. 

Een vraag waar je heel lang over kunt nadenken en waarvan het antwoord – al het is maar ten dele – uiteindelijk hoorbaar en zichtbaar zal zijn tijdens de voorstelling.

 

Scroll Up