Masterclass

Theater Bonhoeffer organiseert geregeld eenmalige masterclasses en workshops waarbij professionals uit het vak een kijkje achter de schermen geven en inzicht geven in de fijne kneepjes van het vak. Dat gaat vaak ook juist over de belangrijke dingen die bij theater achter de schermen gebeuren.

Denk daarbij aan het schrijven van een scenario of script, het fotograferen of filmen van een voorstelling of het maken van een (trailer)film. Ook voor deelnemers op het podium wordt er zo nu en dan een masterclass georganiseerd om speciale technieken onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld hoe je geloofwaardig een vechtpartij kunt naspelen of andere vaardigheden.

Masterclass Scriptschrijven (2022/2023)

Op 3 juni werd er een masterclass voor voor de (aspirant-)scriptschrijvers van Theater Bonhoeffer verzorgd door schrijfster Barbara Jurgens.

Barbara schreef scripts / scenario’s voor bijvoorbeeld de films Vechtmeisje (zowel de jury- als publieksprijs voor Beste Nederlandse Familiefilm én uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm) en Amazones (met Monique van de Ven, Georgina Verbaan en Monic Hendrickx). Ook schreef zij voor televisieseries zoals Keyzer & de Boer Advocaten. Daarnaast is zij de schrijfster van de jeugdboekenserie De Wolventemmer, waarvoor Peter-Paul Rauwerda de illustraties maakte.

Onze scriptschrijvers schreven vooraf een script van een heel korte scène. De verschillende scripts werden tijdens die middag besproken en op basis daarvan kreeg iedereen goede tips van Barbara Jurgens.

Deelnemers:

Veerle Henneman
Janneke Grimminck
Tade Altink
Jere de Boer
Amie Carton
Lynn Wilffert
Thijs Baltus
Madelon van der Laan
Esmée Mul
Alexandra Lôbo Dos Santos
Julia Bakker Bakker
Felicia van den Elzen
Emily Mayer
Tess Bethlem
Daan Sloog
Bobbie Baars
Eline Jordens

MasterclassScriptschrijven2

Masterclass Theaterfilm (2021/2022)

Ieder jaar maken leerlingen een mooie filmregistratie van onze voorstellingen, die ook te zien is op onze website en Youtube. Op woensdag 9 februari 2022 organiseren we daarom een Masterclass Theaterfilm voor leerlingen, die wordt gegeven door een professional!

John Heidema is cameraman, editor en producer van theater-filmregistraties. Hij filmde bijvoorbeeld voorstellingen van Nick & Simon, Lebbis, het Jazz-orkest van het Concertgebouw, André van Duin, Dolf Jansen, Youp van ‘t Hek, Diederik van Vleuten, Marc de Hond en Claudia de Breij, Slagerij van Kampen, Robert Doornbos en Rob Kamphues, Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries, Waardenberg en De Jong, Lenette van Dongen, Karin Bloemen, Släpstick etc. etc.

Voor een kleine groep leerlingen geeft hij op woensdag 9 februari een Masterclass Theaterfilm van 15.00 tot 18.00 uur.

Deelnemers:

Amie Carton
Thijs Baltus
Mette Bleijinga
Michelle Otto
Nikki de Vries
Tade Altink
Mare Tressel
Sofie Visser
Ruben van Dalen
Sanne van Gendt
Thom Lowies
Sebas van der Poel

MasterclassTheaterfilm_2
MasterclassTheaterfilm_3

Masterclass Theaterfotografie (2021/2022)

Een scherpe en spetterende foto maken van een theatervoorstelling is best moeilijk en wie kan de fijne kneepjes beter uitleggen dan een professional? Jaap Kroon is de vaste podiumfotograaf van veel Nederlandse artiesten, festivals, poppodia en het conservatorium. Voor een kleine groep leerlingen geeft hij op donderdag 2 december 2021 een Masterclass Theaterfotografie van 15.00 tot 18.00 uur. Hierbij neem je je eigen camera mee en ga je na zijn uitleg en tips zelf foto’s maken bij de repetitie van Theater Bonhoeffer. Daarna laat hij zien hoe je nabewerking kunt doen.

Deelnemers:

Thom Lowies
Jolijn Kronenberg
Merel van den Booren
Mette Bleijinga
Kim van der Molen
Thomas Dunselman
Tessa Metselaar
Sandra Mous