2010 – Phileine zegt Alles!

Bonhoeffer durft!

Het verhaal

Phileine, door haar nieuwe vriend Max aangemerkt als brains, beauty, beast, best, maakt deel uit van de vlotte Amsterdamse studentenscene.

Haar achterdocht met betrekking tot geluk – geluk is een geladen revolver die tegen je slaap gehouden wordt en die ieder moment kan afgaan – blijkt terecht wanneer Max voor een jaar naar New York vertrekt om daar een toneelopleiding te volgen en zo hun prille relatie op de proef stelt.

Al gauw volgt Phileine en komt in aanraking met de artistieke New Yorkse incrowd van Max. Ook daar weet ze met haar voortdurende schokkende uitspraken en onaangepast gedrag de boel op stelten te zetten. Zal Phileine uiteindelijk beseffen wat oprechte vriendschap en geluk betekent?

Phileine Zegt Alles! is gebaseerd op het boek Phileine Zegt Sorry van Ronald Giphart en de gelijknamige film. Deze bewerking, gemaakt door leerlingen en docenten, is ook voor een jonger publiek geschikt. De messcherpe dialogen en hilarische situaties vormen het decor voor een serie confronterende karakterbotsingen en emotionele uitspattingen.

Deze voorstelling was te zien op 7, 8 en 9 april 2010.

Cast

Marit Hooijschuur – Phileine
Lisa Templon – Philo
Jules Kruijver – Daan/minnaar moeder
Eva Smit – Mirte/kamermeisje
Florian Blom – Max
Cindy Ruiter – Lana
Rianne Kuijkens – Kiki
Marijke Lute – Moeder
Rick Zonneveld – Minnaar moeder
Remco Duinmeyer – Joost/Buddy
Rex Valkering – Jules
Willemien Slot – Gulpje

Davy Noort – Leonard
Sandro Swen – LT
Elianne Meester – Ruth
Mariëlle Galiart – Joane
Jaap-Jan Schavemaker – Reginald
Arjan Oedzes – David Letterman
Piet van der Steen – Floormanager
Jan van Zelst – Figurant
Laura Witteveen – Figurant
Britt Bennick – Figurant
Demi Erkelens – Figurant
Lisa Deylen – Figurant

De voorstellingen gemist?

Hier zie je de registratie van Phileine zegt Alles!. Veel kijkplezier!

Beluister de muziek uit Phileine Zegt Alles!

Beluister de originele muziek op Spotify met de playlist van deze voorstelling

Band

Band
Kevin Noort        – gitaar
Bas Cammeraat   – piano
Matthijs Smit       – keyboard
Iris de Leeuw       – hobo
Esther de Leeuw – fluit
Marieke Pelt        – drums
Dylan Dirks         – gitaar
Jorn Besteman     – gitaar/basgitaar
Sander Franken – trombone

Zang
Cindy Ruijter
Rieneke Velstra
Demi Erkelens
Wouter Mehrer

Credits

Het Artistiek Team:
Regie: Ellen Philips
Regie-assistent: Marcel Kranendonk
Muzikale leiding: Klaas Sabel

Grime en Kleding: Esther Sandbergen

Techniek-crew:
Lichttechniek: Dave van Dansik, depot Westzaan
Geluidstechniek: Dave van Dansik

PR: Marijke Lute, Jans Margriet Boersma, Anne-Margreet Conijn en Gerda Gons
Drukwerk: Denise Gons

Decor:
Doris Driesen
Edith Balke
Dave van Dansik
Boukje

Trailer: Sebastiaan v. Doornik & Nino Groen

Foto’s: Wies Morcus

Catering: Cora Noort, Florine Reichert & Christina Rustenburg

Scriptschrijvers:
Marit Hooijschuur
Willemien Slot
Remco Duinmeyer
Klaas Sabel
Ellen Philips
Arjen Oedzes

Een recensie

Van Phileine zegt Alles!

Er lopen heel wat talenten rond op het Bonhoeffercollege

PHILEINE ZEGT ALLES!

Het is donderdag 1 april, half acht. In de aula van het Bonhoeffer College in Castricum heerst een prettig nerveuze stemming. De zangers en zangeressen van de band doen de laatste stemoefeningen en zingen nog één keer dat moeilijke lied. De acteurs krijgen hun laatste instructies, nog even de peptalk …… en dan is iedereen klaar voor de derde en laatste opvoering van het muzikale toneelstuk “Phileine zegt alles!”, een eigentijdse, muzikale komedie in 2 aktes over de klassieke thema’s liefde, geluk, jaloezie, ambitie, zelfkennis…. Gebaseerd op het boek “Phileine zegt sorry.”van Ronald Giphart en de gelijknamige film van Robert Jan Westdijk. De tekst voor deze uitvoering is bewerkt door docenten en leerlingen van het Bonhoeffer College.

Wie kent het verhaal niet? Phileine maakt samen met haar vriend Max deel uit van de vlotte Amsterdamse studentenscene. Max neemt het niet zo nauw met de trouw en als hij een jaar naar New York gaat om daar een toneelopleiding te volgen, stelt hij hun prille relatie wel erg op de proef. Al gauw volgt Phileine hem en komt zo in aanraking met het artistieke New Yorkse wereldje waarin Max verkeert. Ook daar weet ze met haar voortdurende schokkende uitspraken en onaangepast gedrag de boel op stelten te zetten. Zal ze uiteindelijk beseffen wat oprechte vriendschap en geluk betekent?

De manier waarop het verhaal op het Bonhoeffer gebracht wordt, is een vondst. Korte speelscènes worden afgewisseld met muzikale gedeeltes, waarbij de liedteksten bijzonder goed aansluiten bij het gespeelde. Ze leggen ook vaak meteen een brug naar de volgende scène. Een andere vondst is de opsplitsing van de hoofdpersoon in twee personen: Phileine (gespeeld door Marit Hooijschuur) en haar alter ego Philo (gespeeld door Lisa Templon). Beide dames spelen met verve hun rol. Iedereen speelt trouwens met veel enthousiasme. En dat geldt ook voor de muzikanten! Op het podium zit een 11 koppige band (van piano, drums, gitaar, fluit tot en met euphonium) met 2 zangers, 3 zangeressen en 5 backgroundvocals. Verder wordt met een minimum aan decorstukken de sfeer van de scènes goed getroffen.

Ellen Philips (spelregie) en Klaas Sabel (muziekregie) hebben, samen met hun assistenten Marcel Kranendonk en Remco Duinmeyer, een prestatie van formaat neergezet. Dat het hen, maar ook de meespelende docenten en leerlingen, gelukt is naast het gewone schoolwerk, de proefwerken, schoolexamens en vergaderingen, zo’n prestatie neer te zetten, daar mag je bewondering voor hebben.

*

Gezien: Phileine zegt alles. Muzikaal toneelstuk door leerlingen en docenten van het Bonhoeffer College. Donderdag 1 april 2010, aula Bonhoeffercollege te Castricum. Spelregie: Ellen Philips, muziekregie: Klaas Sabel

Scroll Up