Decorteam

Theater Bonhoeffer is in 2009 begonnen met een vrij minimalistisch decor dat maar uit een paar decorstukken bestond. Maar met de voorstelling van Circus Bonz (2012) begon het decor zich te ontwikkelen tot een een belangrijk onderdeel van de voorstelling. In dat jaar haalde Theater Bonhoeffer alles uit de kast, de voorstelling werd toen vertoond in een echte circustent op het parkeerterrein achter het Bonhoeffercollege.

De tent van Circus BonZ (2012)

Het decorteam wilde na dit spektakel met maar liefst 200 deelnemende leerlingen niet meer terug naar een eenvoudig decor en besloot daarom zelf decors te gaan ontwerpen en bouwen, te beginnen met de boot van radiopiraat Roxanne in de voorstelling Rock the Boat. 

Bij de voorstelling Follow Me werden metershoge gaasdoeken in het decor verwerkt en werden filmprojecties toegepast, met centraal een podium dat afwisselend als school, dansvloer en boxring diende. Omdat het gaasdoek doorschijnend was kon er op geprojecteerd worden, maar kon er door slim gebruik van theaterverlichting ook achter worden gespeeld door de band en acteurs.

 

Het jaar daarna werd met steigers een villa nagebouwd van twee verdiepingen waarbij de band op het balkon speelde. Een grote cafébar werd gemaakt en tijdens de voorstelling het podium opgereden. Hoewel Theater Bonhoeffer een toneelvloer heeft die breder is dan in menig theater, werd hiermee toch het volledige podium gevuld. Met twee verdiepingen!

Voor deze voorstelling werden door leerlingen veel rekwisieten gemaakt: een borstbeeld werd gekleid, meerdere schilderijen werden gemaakt (waarvan helaas steeds iedere avond er tijdens de voorstelling eentje kapot werd geslagen) en een doodskist werd kleurig beschilderd als eerbetoon aan de overleden oudtante van wie de villa in de voorstelling was.

De villa uit Brothers in Arts (2015)

Voor de voorstelling A Coded Mind (2016) is onder andere de machine die Alan Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte om de Enigma-code van de Duitsers te ontcijferen nagebouwd. Maar liefst 111 draaischijven werden door leerlingen uitgesneden en achter de schermen rondgedraaid door ruitenwissermotoren.

Toen is er ook voor het eerst geëxperimenteerd met bewegend projectiedoek. Zowel de ontcijfermachine als het doek werden geactiveerd met PLC-aansturing via de lichttafel, weer een nieuwe techniek die is geleerd en toegepast.

In 2018 werd uitgepakt met een imposante showtrap op het podium.

Het decor van de voorstelling #Alex bestond uit zwevende panelen die konden bewegen over het podium en waarmee in verschillende scènes telkens nieuwe ruimtes konden worden gemaakt, maar waarmee ook gedanst kon worden (zie filmpje). Deze panelen hadden een zwarte en witte kant, waarbij de witte kant ook werd gebruikt om films die onderdeel uitmaakten van de voorstelling op te projecteren. Ook heeft ons team een echte hottub gemaakt waar drie mensen in konden zitten, gevuld met flink wat water het zwaarste decorstuk!

Het decor wordt met de jaren uitdagender. In 2019 hebben we daarom een maquette gebouwd van de aula (schaal 1:10) die ons erg hielp bij de bouw. Hierin bouwden we ons decor na op schaal om te kijken of alles goed past en er zich geen problemen voordoen. Deze maquette is ook voor alle nieuwe voorstellingen te gebruiken.

Gedurende het schooljaar wordt er al nagedacht over het decor en vaak ook al gewerkt aan de voorbereidingen. Soms op school, maar soms ook op andere locaties waar meer werkruimte of opslagruimte is. Leerlingen kunnen dan onder begeleiding van (gast)docenten meehelpen bij het maken van decoronderdelen of rekwisieten. Soms zoeken we ook bepaalde rekwisieten om het decor aan te kleden, en vragen we iedereen daar naar op zoek te gaan bij familie en kennissen. 

Tijdens onze voorstellingen is de backstage crew druk bezig met zorgen dat de rekwisieten op tijd op het podium staan. Het decorteam is dan stand-by om technische problemen die zich voordoen tijdens de voorstelling op te lossen. Na afloop van een voorstelling moeten soms kleine reparaties worden gedaan zodat het decor bij een volgende voorstelling weer perfect uitziet. Dus ook tijdens de voorstellingsweek zitten we zeker niet stil! 

Maquette Aula Bonhoeffercollege

De maquette van de aula helpt bij passen, meten en ontwerpen

Het bouwen van een onderconstructie van een decor, hier van het “schoolgebouw” van de voorstelling Be Right Back