Muzikaal theater

Wat is muzikaal theater?

Theater Bonhoeffer kent een goede theatertraditie. Er zijn meerdere voorstellingen en theaterlesgroepen. 

Ieder jaar is er een muzikale kerstvoorstelling in december. Ook organiseren we voorstellingen van de academy en van de special. Als kers op de taart wordt er elk jaar rond maart/april, onder leiding van het Artistiek Team, een muzikale theatervoorstelling gemaakt. In deze voorstelling acteren, zingen en spelen leerlingen én leraren samen. Het grote verschil met een musical is dat de acteurs niet zelf zingen en dansen. Er bestaat een aparte band, koor, acteergroep en meestal ook een dansgroep.

In 2009 begonnen Klaas en Ellen met The Commitments. Deze voorstelling was zo’n succes dat Theater Bonhoeffer sindsdien elk jaar groeit en uitbreidt. Muziek heeft altijd centraal gestaan in onze voorstellingen.

In mei begint het Artistiek Team met het bedenken van de verhaallijn voor de muzikale theatervoorstelling. Geïnspireerd op een boek, verhaal of film wordt een eigen raamwerk bedacht. Na een selectie wordt het schrijversteam uit leraren en leerlingen gevormd die in de zomervakantie scènes gaan schrijven. Ondertussen worden ook prachtige nummers gezocht die aansluiten bij de verhaallijn en er worden songs gearrangeerd voor elk instrument in de band.

In juli vinden de audities plaats. Leerlingen kunnen zich opgeven voor band, zang of spel en trekken elk jaar massaal alles uit de kast om een plaatsje te bemachtigen in één van de voorstellingen. De deskundige jury zoekt de beste leerlingen uit en na de zomervakantie begint het repetitieproces. De leerlingen worden ingedeeld in de theatergroepen: Academy, Special, Kerst, Productie.
In de Theatergroepen leren leerlingen alle kneepjes van het acteren en werken ze toe naar een voorstelling.

In het begin van het proces komen ook de decorontwerpers en technici bij elkaar om te brainstormen over het decor. Dit wordt elk jaar speciaal gebouwd in de aula van de school. Leerlingen, leraren, ouders en enthousiaste vrijwilligers (veel oud-leerlingen) zorgen bij iedere voorstelling weer dat de show zo professioneel mogelijk is. Tijdens de voorstellingen rond maart/april zijn er veel crewleden in de weer om alles feilloos op elkaar af te stemmen en om te zorgen dat iedereen een prettige avond heeft.

Meer weten over het TB Kernteam?

Meer lezen over de ervaringen van (oud-)medewerkers?