• Alle nieuwsberichten
        • Per categorie:

  • TB in beeld!
  • FAQ
  • Contact

Muzikaal theater

Wat is muzikaal theater?

Theater Bonhoeffer kent een goede theatertraditie. Elk jaar rond maart/april wordt er onder leiding van het Artistiek Team een muzikale theatervoorstelling  gemaakt. Ook wordt er ieder jaar een muzikale kerstvoorstelling opgevoerd in december. Hierin acteren, zingen en spelen leerlingen en leraren samen met heel veel enthousiasme. Het grote verschil met een musical is dat de acteurs niet zelf zingen en dansen. Er bestaat een aparte band, koor, acteergroep en meestal ook een dansgroep.

In mei begint het Artistiek Team met het bedenken van de verhaallijn voor de muzikale theatervoorstelling. Geïnspireerd op een boek, verhaal of film wordt een eigen raamwerk bedacht. Na een selectie wordt het schrijversteam uit leraren en leerlingen gevormd die in de zomervakantie scène’s gaan schrijven. Ondertussen worden ook prachtige nummers gezocht die aansluiten bij de verhaallijn, Klaas arrangeert deze dan in de zomervakantie voor elk instrument in de band.
In juli vinden de audities plaats. Leerlingen kunnen zich opgeven voor band, zang of spel en trekken elk jaar massaal alles uit de kast om een plaatsje te bemachtigen in één van de voorstellingen. De deskundige jury zoekt de beste leerlingen uit en na de zomervakantie begint het repetitieproces. De leerlingen die niet door zijn naar de voorstellingen, worden voor de Theater Academy geselecteerd. In de Theater Academy leren leerlingen alle kneepjes van het acteren, om zo een grotere kans te hebben om het jaar daarop in de voorstellingen te komen.

In het begin van het proces komen ook de decorontwerpers en technici bij elkaar om te brainstormen over het decor. Dit wordt elk jaar speciaal gebouwd in de aula van de school. Leerlingen, leraren, ouders en enthousiaste vrijwilligers zorgen bij iedere voorstelling weer dat de techniek soepel verloopt.
Tijdens de voorstellingen rond maart/april zijn er fantastisch veel crewleden in de weer om alles feilloos op elkaar af te stemmen en om te zorgen dat iedereen een prettige avond heeft.

In 2009 begonnen Klaas en Ellen met The Commitments. Deze voorstelling was zo’n succes dat Theater Bonhoeffer sindsdien elk jaar groeit. Klik op de links in het rechtermenu voor meer informatie over o.a. het Artistiek Team en de ervaringen.

Scroll Up