Algemeen

Algemeen

Theater Bonhoeffer is, sinds 2008, een theatergroep op het Bonhoeffercollege te Castricum. Deze buitenschoolse activiteit biedt jongeren uit alle jaarlagen van het Bonhoeffercollege de kans jaarlijks mee te spelen in zelfgeschreven (muzikale) theatervoorstellingen in diverse groepen. Er wordt samengewerkt met leerlingen, studenten, leraren, ouders, oudleerlingen en vrijwilligers.

Historie

Theater Bonhoeffer is in 2008 opgericht door Klaas Sabel en Ellen Philips. Zij bedachten samen het concept ‘Muzikaal theater op het Bonhoeffercollege’. In april 2009 was de eerste een feit: “The Commitments” en sindsdien is er elk jaar een voorstelling. Klaas en Ellen werden samen met Marijke Lute (scenario) de ‘Grote Drie’ en vormden het kernteam van Theater Bonhoeffer. Marijke Lute nam in 2018 afscheid en Klaas Sabel in 2021. Sindsdien is het team aangevuld met heel veel anderen.

In 2012 heeft Theater Bonhoeffer, als jubileum van het 40-jarig bestaan van het Bonhoeffercollege, de voorstelling Circus BonZ gespeeld. Bij deze voorstelling was een circustent op het parkeerterrein van het Bonhoeffercollege gebouwd. In dat jaar kwam het decorteam om de hoek kijken en werden deze versterkt met een heus productieteam. In de jaren die volgden werd Theater Bonhoeffer, zowel organisatorisch als decor-technisch, naar een steeds hoger niveau gebracht. 

Naast de theatervoorstellingen in april, kwam er in december een Kerstvoorstelling en kwamen er meerdere (les)groepen met eigen voorstellingen. Zoals de Theater Academy, Theatersport en de Theater Special. 

Ondertussen zijn er vele groepen voor en achter de schermen actief zoals: acteren, band, zang, dans, licht- en geluidstechniek, projectietechniek, back- en frontstage, scriptschrijven, het websiteteam, decor en rekwisieten, filmregistratie, filmtrailers, theaterfotografie, grime, enz.

De voorbereidingen

 

In mei begint het Artistiek Team met het bedenken van de verhaallijn voor de muzikale theatervoorstelling. Na een selectie wordt het schrijversteam gevormd die de scènes gaan schrijven. Ondertussen worden ook songs gezocht die aansluiten bij de verhaallijn.

In juni komen de decorontwerpers en technici bij elkaar om te brainstormen over het decor.

In juli vinden de audities plaats en na de zomervakantie begint het repetitieproces. Ook achter de schermen wordt hard gewerkt door de andere crewleden die gedurende het jaar voorbereidingen treffen voor geweldige shows.

 

Meer weten over het TB Kernteam?

Meer lezen over de ervaringen van (oud-)medewerkers?