De band

Bij elke voorstelling van Theater Bonhoeffer speelt een liveband tussen elke scène een song. De band bestaat uit een kernband, blazers en strijkers en een zanggroep. De liveband bestaat voor het grootste deel uit leerlingen aangevuld met enkele docenten. 

Repetities

De band en zang repeteren beide op maandagmiddagen van 15.15/16.05 tot 18.00 uur. Daarnaast kunnen er soms repetities worden gepland op vrije dagen (zoals studiedagen of in het weekend).

Opgeven?

Om mee te kunnen spelen tijdens de voorstellingen in de band moet je elk jaar auditie doen. Check voor meer info de auditie-pagina.

Je kunt auditie doen om een bepaald instrument te spelen maar ook om te zingen. Zowel de band als de zang repeteren beide elke week op maandag na het achtste lesuur. In deze tijd worden de nummers ingestudeerd en krijgen de leerlingen soms ook tips van de docent over hoe ze het het beste kunnen aanpakken.

Elk jaar proberen we weer een gevarieerde band te krijgen met blazers, pianisten, strijkers, gitaristen en drummers. Ook bij de zangers en zangeressen proberen we variatie te krijgen. Leerlingen die willen mee doen zijn van harte welkom om auditie te doen.

John Burger

Veel kennen meneer Burger waarschijnlijk als muziekdocent maar daarnaast begeleidt hij de band van Theater Bonhoeffer. Hij maakt samen met Brenda Stolk de arrangementen, studeert met de band vervolgens alle nummers in en dirigeert bij de kerstvoorstelling én de jaarlijkse grote productie. John Burger is een muzikale duizendpoot, meer over hem lees je hier

Brenda Stolk

Mevrouw Stolk is naast muziekdocent ook de zangcoach van de band van Theater Bonhoeffer. Daarnaast maakt zij een deel van de arrangementen voor de band. Gedurende het jaar studeert ze samen met de vocal group ca. 12 nummers in. Bij de voorstellingen wordt deze groep onderdeel van de band en staat er een fantastische band met 25 leden op het podium! Meer over Brenda Stolk lees je hier!

Klaas Sabel

Klaas Sabel was muziekdocent en daarnaast begeleidde hij tot 2019 de band van Theater Bonhoeffer. Dit deed hij sinds de allereerste voorstelling in 2009. Naast dat Klaas Sabel de nummers met de band instudeert, schrijft hij voor sommige instrumenten zelf de bladmuziek en dirigeert hij tijdens de voorstelling. Klaas Sabel over de band: ‘Werken met de schoolband is het leukste dat er is! We kunnen veel verschillende instrumenten inzetten – er zijn namelijk steeds wel weer gitaristen, drummers, toetsenisten, zangers en blazers die zich aanmelden. En samen muziek maken is echt ontzettend leuk. Ik maak per nummer een arrangement voor de band. De kernband (de gitaren, basgitaar, keyboard en drums) vormt de basis – de blazers maken het helemaal af. Lang niet alle nummers hebben van origine blazers maar dat is nu juist zo leuk van arrangeren: om er dan toch een goed klinkend, gedeeltelijk nieuw lied van te maken. En als je dan iets bedacht hebt is het ontzettend leuk om het meteen te kunnen horen. Ik gebruik een fijne computer thuis met speciale muzieksoftware gekoppeld aan een keyboard. Zo kan ik de noten inspelen. Ik maak een partituur en met een druk op de knop krijg ik voor ieder instrument een partijtje. (Vroeger moest ik alles met de hand schrijven – dat is echt een klus…)

Theater Bonhoeffer is het kind dat ik samen met Ellen Philips op de wereld heb gezet. We spraken elkaar een keer tijdens een Kerstmaaltijd en vonden dat er wel eens wat aan theater gedaan mocht worden op het Bonhoeffer. De rest is geschiedenis. Al weer twaalf voorstelling plus nog een aantal Kerstproducties hebben we gemaakt – en allemaal zijn ze met goud omlijst in mijn hart gegraveerd. Wat we in al die jaren hebben bereikt behoort tot waar ik het meest trots op ben!

Klaas heeft tot de voorstelling #Alex in 2019 de band begeleid. Daarna is hij met pensioen gegaan en heeft John Burger het dirigentstokje overgenomen.

Alle liedjes van de band terug luisteren?

Luister naar de songs uit alle theatervoorstellingen, live gespeeld door de Theater Bonhoeffer band.

De nummers voor de voorstelling bepalen we met het artistieke team. We zoeken naar geschikte nummers voor de verschillende scenes van het stuk. Dat is altijd veel werk en soms moeten we wel uit meer dan 60 nummers gaan kiezen. Dan volgt heel veel wikken en wegen – wat is haalbaar om te spelen en te zingen, waar kunnen we een mooi arrangement van maken, enz. Ziet Ellen een choreografie voor zich? We moeten het uiteindelijk altijd eens zijn met elkaar dus er volgt veel discussie! Gelukkig is er Spotify en YouTube dat het zoeken naar songs zoveel makkelijker maakt! (Ik ben nog van de generatie die vroeger naar de radio luisterende of naar een mediatheek moest om CD’s te lenen…) Van ongeveer 2/3 van de songs is vaak wel bladmuziek (zang-piano) te krijgen, dat scheelt werk bij het arrangeren. Maar van veel songs moet ik het ook op het gehoor uitzoeken. Nou is dat mijn vak natuurlijk, maar het kost toch veel tijd. Het is een soort hobby geworden!’ 
We hopen nog vele leuke voorstellingen met de band te hebben.

Alle Spotify-playlists