• Alle nieuwsberichten
        • Per categorie:

  • TB in beeld!
  • FAQ
  • Contact

De Band

Bij elke voorstelling van Theater Bonhoeffer hebben we tussen elke scène een nummer. Deze nummers worden gespeeld en gezongen door de band en zang. Ze bestaan voor het grootste deel uit leerlingen maar soms doen er ook docenten mee. Bij de eerste voorstelling was de band en zang nog erg klein, maar in de loop der jaren is de groep steeds groter geworden.

Om in de band te komen moet je elk jaar auditie doen. Je kan hier bij auditie doen om een bepaald instrument te spelen maar ook om te zingen. De zang wordt begeleid door Mieke Kenter. De band wordt geleid door Klaas Sabel. Ze repeteren beide elke week op dinsdag na het achtste uur. In deze tijd worden de nummers ingestudeerd en krijgen de leerlingen soms ook tips van Sabel en Kenter over hoe ze het het beste kunnen aanpakken. Elk jaar proberen we weer een gevarieerde band te krijgen met blazers, pianisten, strijkers, gitaristen en drummers. Ook bij de zangers en zangeressen proberen we variatie te krijgen. Bij de zang is het nog wel eens moeilijk om jongens te vinden die willen meedoen, jongens die willen mee doen zijn van harte welkom om auditie te doen. Mevrouw Kenter begeleidt de zang maar daarnaast zingt ze ook zelf mee in de voorstelling. Ze doet sinds de voorstelling Wir sind Berliner mee aan Theater Bonhoeffer. Op verzoek van meneer Sabel heeft mevrouw Kenter de zang op zich genomen. Mevrouw Kenter helpt de zangers en zangeressen met het instuderen van al hun nummers en zorgt dat alles hierbij goed op zijn plaats valt. Mevrouw Kenter: ‘Wat ik zo leuk vind is dat als het eenmaal ingestudeerd is alles op z’n plaats valt en de leerlingen door hebben wat ze met elkaar hebben neergezet. Dat groepsgevoel vind ik geweldig om te zien en mee te maken.’
 
 
Veel kennen meneer Sabel waarschijnlijk als muziekdocent maar daarnaast begeleidt hij de band van Theater Bonhoeffer. Dit doet hij al sinds de allereerste voorstelling in 2009. Naast dat Klaas Sabel de nummers met de band instudeert, schrijft hij voor sommige instrumenten zelf de bladmuziek en dirigeert hij tijdens de voorstelling. Klaas Sabel over de band: ‘Werken met de schoolband is het leukste dat er is! We kunnen veel verschillende instrumenten inzetten – er zijn namelijk steeds wel weer gitaristen, drummers, toetsenisten, zangers en blazers die zich aanmelden. En samen muziek maken is echt ontzettend leuk. Ik maak per nummer een arrangement voor de band. De kernband (de gitaren, basgitaar, keyboard en drums) vormt de basis – de blazers maken het helemaal af. Lang niet alle nummers hebben van origine blazers maar dat is nu juist zo leuk van arrangeren: om er dan toch een goed klinkend, gedeeltelijk nieuw lied van te maken. En als je dan iets bedacht hebt is het ontzettend leuk om het meteen te kunnen horen. Ik gebruik een fijne computer thuis met speciale muzieksoftware gekoppeld aan een keyboard. Zo kan ik de noten inspelen. Ik maak een partituur en met een druk op de knop krijg ik voor ieder instrument een partijtje. (Vroeger moest ik alles met de hand schrijven – dat is echt een klus…)
Theater Bonhoeffer is het kind dat ik samen met Ellen Philips op de wereld heb gezet. We spraken elkaar een keer tijdens een Kerstmaaltijd en vonden dat er wel eens wat aan theater gedaan mocht worden op het Bonhoeffer. De rest is geschiedenis. Al weer twaalf voorstelling plus nog een aantal Kerstproducties hebben we gemaakt – en allemaal zijn ze met goud omlijst in mijn hart gegraveerd. Wat we in al die jaren hebben bereikt behoort tot waar ik het meest trots op ben!

Alle liedjes van de band terug luisteren?

Klik dan op de knop hiernaast.

De nummers voor de voorstelling bepalen we met het artistieke team. We zoeken naar geschikte nummers voor de verschillende scenes van het stuk. Dat is altijd veel werk en soms moeten we wel uit meer dan 60 nummers gaan kiezen. Dan volgt heel veel wikken en wegen – wat is haalbaar om te spelen en te zingen, waar kunnen we een mooi arrangement van maken, enz. Ziet Ellen een choreografie voor zich? We moeten het uiteindelijk altijd eens zijn met elkaar dus er volgt veel discussie! Gelukkig is er Spotify en YouTube dat het zoeken naar songs zoveel makkelijker maakt! (Ik ben nog van de generatie die vroeger naar de radio luisterende of naar een mediatheek moest om CD’s te lenen…) Van ongeveer 2/3 van de songs is vaak wel bladmuziek (zang-piano) te krijgen, dat scheelt werk bij het arrangeren. Maar van veel songs moet ik het ook op het gehoor uitzoeken. Nou is dat mijn vak natuurlijk, maar het kost toch veel tijd. Het is een soort hobby geworden!’ 
We hopen nog vele leuke voorstellingen met de band te hebben.
Scroll Up