Crew

Bij iedere voorstelling van Theater Bonhoeffer is de crew een onmisbare schakel. Van decorbouw tot rekwisieten maken, van geluidstechniek tot theaterlicht, van filmregistratie tot projectie, van assistentie backstage en decorwisselingen tussen de scènes door tot grimeren. Leerlingen schrijven mee aan scripts, doen de ontvangst en kaartcontrole bij voorstellingen en bouwen en onderhouden onze website en sociale mediakanalen. Bij iedere voorstelling zijn er veel meer mensen achter de schermen dan op het podium actief, we kunnen niet zonder deze crew! 

Leerlingen doen ALLES!

Of je nou van acteren houdt, of liever achter de schermen werkt, iedereen kan zijn steentje bijdragen bij Theater Bonhoeffer! We werken in alle teams met leerlingen onder begeleiding van docenten, gastdocenten, oud-leerlingen, stagiairs, of ouders. Zo gebruiken we de talenten van leerlingen om prachtige voorstellingen te maken en kunnen de leerlingen hun talent verder ontwikkelen en leren buiten de reguliere schoollessen om.

Ervaringen van oud-leerlingen horen? Ga naar: Ervaringen en Oud-leerlingen .

Wat levert het je op?

Naast een ervaring voor het leven, leer je je eigen talent verder te ontwikkelen en ben je eens en voor altijd deel van de grote Theater-Bonhoeffer-familie.

Leer onze vaste crew-leden en het Artistiek Team kennen!

Welke verschillende teams zijn er in de crew?

Het productieteam is verantwoordelijk voor de uitvoering van wat de artistieke leiding bedenkt. Het team bestaat altijd uit leerlingen onder begeleiding van artistiek leider Ellen Philips. Werkzaamheden zijn onder andere:

 • Organisatorische werkzaamheden
 • Reclamecampagnes
 • Kaartverkoop in werking zetten
 • Communicatie binnen en buiten Theater Bonhoeffer
 • Draaiboek maken en bewaken
 • Groepen aansturen

Het scenario van een voorstelling wordt geschreven door het Artistiek Team. Zodra het scenario af is moet van een verhaallijn, een script geschreven worden. Scriptschrijvers maken de personages in een voorstelling levend.

Scriptschrijvers schrijven het script van de kerst- en muzikale theatervoorstelling ieder jaar.

Lees hier meer over het scriptschrijversteam.

Het decorteam ontwerpt en bouwt alle decors en rekwisieten van de voorstellingen. Het ervaren decorteam kan veel hulp van leerlingen gebruiken!

Bekijk hier de pagina van het decorteam.

Werkzaamheden waarbij leerlingen helpen:

 • Schilderen
 • Helpen bouwen tijdens de opbouwweek
 • Meedenken in het bouwproces
 • Het zoeken naar leuke rekwisieten, of die zelf maken
 • Bouw van de tribune bij de grote voorstelling

Het geluidsteam bestaat uit leerlingen onder begeleiding van docenten of oud-leerlingen. Als geluidsteam zorg je ervoor dat het geluid van iedere voorstelling geweldig klinkt. Je sluit microfoons aan, maakt plannen hoe alles aangesloten moet worden en je mixt alles mooi af voor het publiek en de muzikanten.

We werken bij de geluidstechniek voor de voorstellingen vaak met +32 microfoons, heel veel speakers en 2 grote mengpanelen.

Daarnaast ben je als geluidsteam ook verantwoordelijk voor de techniek bij activiteiten van het Bonhoeffercollege die buiten theater vallen (zoals Bonhoeffer Talenten Show en het Slotconcert van de muziekklassen).

Het lichtteam zorgt ervoor dat de verschillende voorstellingen van Theater Bonhoeffer mooi worden belicht. Daarnaast wordt het lichtteam soms ook ingeschakeld bij de Bonhoeffer Talent Show en het Slotconcert.

Theater Bonhoeffer beschikt over eigen professionele theaterverlichting: een uitgebreide ChamSys lichttafel waarbij vooraf op Mac of PC een ontwerp (ook 3D) kan worden gemaakt, RGB-ledparren, ledbars, en led-frontlampen die gelijk staan aan de zogenaamde ‘kilowatters’. Bij sommige voorstellingen wordt een volgspot ingezet of aanvullend gebruik gemaakt van computergestuurde lampen.

De werkzaamheden zijn o.a.:

 • Meedenken bij het ontwerpen van een lichtplan
 • Programmeren en uitvoeren van een lichtplan
 • Licht inhangen in het dak en decor
 • Inzetten van tijdelijke extra lampen tijdens sommige scènes
 • Volgspot bedienen

In iedere voorstelling komt wel projectie van beelden voor. Of het nu een simpel projectiescherm is, of complexe videomapping in het decor. De laatste jaren werken we bij Theater Bonhoeffer met Resolume Arena software om de video’s op een goede manier te projecteren. Daarmee kunnen we 3D projecteren en heel veel andere gave projecten mee doen.

We werken geregeld met meerdere beamers en complexe videomapping, waardoor er veel uitdaging in de projectietechniek zit. Daarnaast wordt er soms gebruik gemaakt van gaasdoek en hazers, waardoor je in samenwerking met de lichttechniek leuke effecten kunt bereiken. Naast vooraf opgenomen of gemaakte beelden (vaak in samenwerking met de filmcrew of animaties gemaakt in bijvoorbeeld Adobe After Effects) projecteren we ook zo nu en dan live camerabeelden, wat weer andere technische uitdagingen met zich meebrengt.

De backstage-crew zorgt ervoor dat alle changementen (= het plaatsen van rekwisieten en decorstukken tussen scènes) feilloos plaatsvinden zonder dat het publiek iets doorheeft. Je bent dus onzichtbaar voor het publiek, maar jij hebt wel een heel belangrijke taak tijdens iedere voorstelling. Want jij zorgt er met jouw crew voor dat bij iedere scène het juiste decor in beeld is.

Als backstage-crew werk je nauw samen met de cast en het decorteam.

De frontstage-crew is een team dat juist zichtbaar moet zijn voor het publiek. Als frontstage-crew ben je als het ware een gastheer/gastvrouw voor het publiek.

Heb je affiniteit met de horeca? Wil jij mensen het graag naar hun zin maken, dan is de frontstage-crew perfect voor jou!

Werkzaamheden:

 • Publiek ontvangen in de foyer en informeren over de voorstelling
 • De kaartjes scannen van het publiek bij binnenkomst
 • Publiek voorzien van drinken tijdens de pauze
 • Loten verkopen tijdens de pauze

Iedere Theater-Bonhoeffer-voorstelling wordt gefilmd door de cameraploeg. De cameraploeg legt de voorstelling zo goed mogelijk vast door de ogen van het publiek. Als cameraploeg begrijp je de keuzes van de regisseur.

We werken met meerdere camera’s. De band wordt multitrack opgenomen (= alle microfoons van de band worden apart opgenomen) en er staan microfoons voor de teksten van de spelers. 

De postproductie (= het editen van de film) wordt gedaan door (oud-)leerlingen (onder begeleiding van docenten). Het eindresultaat wordt uiteindelijk gedeeld op de website van Theater Bonhoeffer en Youtube. Van de hoofdvoorstelling wordt jaarlijks ook een DVD als bewaar-exemplaar gemaakt.

Soms worden ook backstage-beelden gemaakt of een “The Making Of”-filmpje in een de vorm van een vlog.

Voor iedere kerstvoorstelling of grote productie wordt ter promotie een mooie trailer gemaakt. Dat is een traditie die we graag willen voortzetten!

Daarnaast moeten er vaak filmbeelden of animaties worden gemaakt, die tijdens de voorstelling als onderdeel van de voorstelling worden gebruikt in een projectie. We kunnen hierbij gebruik maken van programma’s zoals Final Cut Pro, Adobe After Effects en Premiere of voor eenvoudige projecten iMovie.

Kan jij filmen, editen en/of heb jij inzicht in de regie voor een film? Geef je dan op voor de trailer- en filmbeelden ploeg!

De website waar je nu op kijkt, moet worden onderhouden en verder ontwikkeld worden.

De websiteredactie zorgt daarvoor!

De taken van de websiteredactie zijn bijvoorbeeld:

 • Teksten schrijven en foto’s invoegen voor pagina’s en nieuwsberichten
 • Het updaten van pagina’s
 • Het ontwerpen van pagina’s
 • Oplossen van problemen op de website (ICT)

Alle acteurs moeten worden voorzien van visagie om mooi op het podium in het licht uit te komen. Soms gaan we een stapje verder en moet iemand er bijvoorbeeld ouder of jonger uitzien.

Voor iedere voorstelling zoeken wij grimeurs die onze acteurs willen grimeren. 

Aanmelden voor de crew?

Ben je enthousiast geworden om onderdeel uit te maken van de crew? Meld je dan nu aan!
We hebben altijd crewleden nodig!