Theater Specials

Wat is de Theater Special?

Je publiek raken, ontroeren of aan het denken zetten. Bij Theater Special werken de leerlingen met een theaterdocent toe naar een eindpresentatie. De Theater Special kan divers zijn zoals teksttheater, bewegingstheater, cabaret, combitheater, improvisatietheater, locatietheater, performance art, spoken word, straattheater, toneel, mime, absurd toneel, enz.
Opgeven?
Om deel te nemen aan de Theater Special, moet je eerst auditie hebben gedaan. Voor meer info over de audities, check de auditie-pagina.

Theater Special 2024/2025

Theater Special A - Dimphy

Deelnemers:
Dinja Muilenburg
Elke Blokland
Jonas Koerten
Marente Tetterode Ravestein
Meike de Wit
Mike Diepstraten
Ohna Knol
Sam Renkema
Sarah van den Ham
Taïs Aleksandrova

De leerlingen in deze groep gaan werken met Dimphy Claessens.
Ze zit in haar vierde jaar van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten op de Academie voor Theater en Dans. Daar doet ze de opleiding Theater docent.
Dimphy is een theatermaker die kleine, speelse en absurde werelden creëert die de realiteit net niet loslaten. Werelden waarin ruimte is voor humor, kwetsbaarheid en luchtigheid. Dat komt ook terug in de manier waarop ze les geeft. Met haar leerlingen gaat ze personages ontwikkelen werelden creëren en met die ingrediënten, samen een voorstelling maken. En daar heeft ze heel veel zin in.
Special A zal van september tot december elke dinsdag van 15:00 tot 18:00 zijn.

Theater Special B - Maarten

In Special B zullen de leerlingen gaan werken onder leiding van Maarten Mantel. Maarten is in 2020 afgestudeerd aan de Paul van Vliet Academie voor cabaret en kleinkunst. Eind 2021 stond hij in de halve finale van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival, waarna hij besloot de overstap te maken naar het onderwijs. Maarten is sinds begin 2023 werkzaam als docent Nederlands aan het Bonhoeffercollege, waarna hij zich al snel aansloot bij het schrijversteam van Theater Bonhoeffer.
Tijdens dit traject zal de nadruk liggen op (fysiek) acteren, tekstbehandeling en het samenspel tussen komedie en tragedie. De leerlingen gaan werken met een toneelstuk, dat zij aan het einde van het traject zullen opvoeren in een afsluitende eindvoorstelling. De repetities zullen plaatsvinden op de maandag van 15:15 tot 18:00, van september 2024 tot april 2025.

Deelnemers:
Fenna Talens
Ivana Roque Martins Afonso
Jade Gerritse
Lize Wolters
Lotte van Dijk
Phileine Doevendans
Roos Butterlin
Thijs Strauss

Theater Special C - Hannah

Deelnemers:
Celine Muilenburg
Emine Tetterode Ravestein
Fabiënne van der Heiden
Iza Bouras
Melanie Fleur
Michelle Otto
Nancy Keuning
Roos Butterlin
Sofie Agterberg

De leerlingen in deze groep zullen aan de slag gaan met Hannah van der Waals. Zij zit in het tweede jaar van het NOVA college in Haarlem en volgt dagelijks lessen in acteren, in het weekend ook nog in zingen en dansen! Samen met de leerlingen wil ze aan de slag gaan met muziektheater. ‘Ik heb een grote passie voor muziek en theater, hoe leuk is het dat dit gecombineerd kan worden!’ We gaan op onderzoekende wijze aan de slag met een voorstelling en deze samen in elkaar zetten. ‘Dit zal gepaard gaan met leuke lessen, waarin ik mijn kennis met jullie deel!’ De lessen zullen zijn op donderdag van 15.15 tot 18.00 uur.

Theater Special 2023/2024

Special A

Onder leiding van Kayleigh Meijlink | Donderdagmiddag 15:15-18:00u

Deelnemers:
Dean Scheffer
Fajah Beentjes
Fenna Talens
Isa Verzijde
Lize Wolters
Melanie Fleur
Merle Schaafsma
Mike Diepstraten
Roos Butterlin
Suzette Ris

Special B

Onder leiding van Rosa Keijzer | Donderdagmiddag 15:15-18:00u

Deelnemers:
Celine Muilenburg
Elke Blokland
Hanneke Twaalfhoven
Ivana Roque Martins Afonso
Jessie Schuijt
Michelle Otto
Nancy Keuning
Nicky van Straten
Sofie Agterberg
Yari Schut

Special C

Onder leiding van Robin Roozen | Donderdagmiddag 15:15-18:00u

Deelnemers:
Bobbie Baars
Emine Tetterode Ravestein
Noa Koopman
Roos de Wit
Sarah Thomson

Theater Special 2022/2023

Special A

Onder leiding van Billie van der Vorst en Thijs de Ruijg | Donderdagmiddag 15:15-18:00u

Deelnemers:
Bobbie Baars
Emine Tetterode Ravestein
Merel de Groot
Noa Koopman 
Phileine Doevendans
Roos de Wit
Sarah Thomson
Veerle Henneman

Theater Special filmcursus

Een introductie in het maken van fictiefilm.
Werk mee voor en achter de schermen.

De workshop is gestart op 4 en 5 februari en is elke week tot juni. Er zijn twee groepen die elke donderdag of vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur de lessen volgen.
De workshop wordt gegeven door Jean Ramaekers, student aan de Academie voor Popcultuur te Leeuwarden. Momenteel is hij bezig met het afronden van zijn minor film aan de Dutch Filmers Academy in Eindhoven. Dit geeft meteen zijn twee grote passies weer: film en theater. De afgelopen 10 jaar is hij met weinig anders bezig geweest. Jean heeft toneelstukken en korte films geregisseerd en zelf ook meegespeeld in verscheidene producties. De meest spraakmakende productie waar hij aan heeft meegewerkt is een samenwerking tussen Toneelgroep Maastricht en BNN/Vara.

Deelnemers workshop:

Groep 1 (Donderdag van 15:00 tot 17:30)

Bo Peeters
Dylan Dijkstra
Lennard de Pagter
Melanie Fleur
Celine Muilenburg
Xara de Roode

Groep 2 (Vrijdag van 15:00 tot 17:30)

Eline Jordens
Anna Rikken
Anouck Lodén
Douwe Zwikker
Emily Mayer
Evelien Kuipers
Hu An Tan
Hugo Sanders
Laura Juwett
Madelon van der Laan
Mette Bleijinga
Sterre Mulder

Theater Special 2020/2021

Special A

Onder leiding van Ellen Philips | Vrijdagmiddag 15:15-18:00u

Deelnemers:
Bernou van Dam
Nina van Deursen
Michelle Huige
Suze Hennekens

Special B

Onder leiding van Dagmar Stenekes | Vrijdagmiddag 15:15-18:00u

Deelnemers:
Yindee Tik
Iris de Winter
Nienke Buurmeijer
Janneke Grimminck
Lizzy Hoffman
Merel van den Booren
Elise van Rooijen

Theater Special 2019/2020

Theater Special Chaja

Deelnemers:
Hannah Ithurbure
David Snelder
Fay Knippen
Yumas Bouras
Liam Walker
Dewi Lubbers
Annika Burgmeijer

 

 

De leerlingen in deze Theater Special gaan werken met Chaja van Kollem. Chaja zit in haar laatste jaar van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten op de Academie van Theater en Dans. Waar ze studeert voor Theatermaker en –docent. Ze zullen werken van oktober 2019 tot december 2019 op donderdagen van 15.00 tot 18.00.

Naast theatermaker en –docent is Chaja ook actrice geweest in verschillende voorstellingen, ze heeft veel spelervaring en dat zal ook zeker onderdeel zijn van haar lessen. Chaja zal spel-les geven over samenspel, impulsen volgen en fysieke expressie. Naast deze spel-lessen zal ze samen met de leerlingen al spelenderwijs naar een presentatie toe werken!

Theater Special Chanan

De leerlingen in deze Theater Special zullen wekelijks aan een performance werken met Chanan Molenaar. De repetities vinden plaats van september 2019 t/m december 2019 op vrijdagmiddag van 15.15 tot 18.00 uur. Aan het einde van het repetitieproces is er een presentatie.

Chanan Molenaar is 4e jaars student op de de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten voor theater en dans waar hij studeert voor theatermaker en theaterdocent. Hij heeft in 2015 de theaterschool in Rotterdam afgerond en speelde als acteur bij theatergezelschap DEGASTEN en op het Over het IJ festival in 2018.
DEGASTEN maakt rauwe, interdisciplinaire voorstellingen gebaseerd op de ervaringen en de belevingswereld van de spelers.
Ook heeft hij meegespeeld in de voorstellingen van Chris Bajema (radio- en podcastmaker) beter bekend als Man met de Microfoon.

De spelers zullen samen met Chanan vanuit een centraal thema diverse scenes uit gaan werken. We zullen eigen teksten schrijven, muziek uitkiezen, vreemde improvisaties doen en wie weet wel een spannende locatie uitzoeken! We zullen in ieder geval samen werken om tot onze eigen gebrouwen presentatie te komen!

Deelnemers:
Chiara Kooy
Dana Houben
Denise Rijs 
Jet van Zilt
Lizzy Hoffman
Nina van Deursen

Theater Special Arjen

Deelnemers:
Demi van Hal
Elise van Rooijen
Felicia van den Elzen
Kiki Pijlman
Lotte Wassenaar 
Thijs van Dam
Merel van den Booren

De leerlingen in deze Theater Special  gaan werken met Arjen Galloway. Hij studeerde af op de theaterschool in Haarlem en gaat met zijn groep werken aan een voorstelling. De repetities vinden plaats op donderdagmiddag van 15.15 tot 18.00 uur in de periode van september 2019 t/m maart 2020. Aan het einde van het repetitieproces is er een voorstelling.
Arjen heeft in 2018-2019 lesgegeven aan de academyleerlingen en speelt zelf als acteur mee met verschillende groepen. Ook deed hij mee met het 6×10 festival bij Theatermijn. Arjen wordt ondersteund door twee stagiaires van het NOVA College: Sofie Bende en Merlijn Kroeze.

Theater Special Ellen

De leerlingen in deze Theater Special gaan werken met Ellen Philips. Zij is sinds 2008 de regisseuse van de producties op het Bonhoeffercollege. Aankomend jaar gaat zij met deze groep een eigen voorstelling maken over de persoonlijke belevingswereld van jongeren in 2020. De repetities vinden plaats van september 2019 t/m maart 2020 op vrijdagmiddag van 15.15 tot 18.00 uur. Aan het einde van het repetitieproces is er een voorstelling.
Ellen studeert op de AHK en speelt als actrice bij verschillende groepen.

Deelnemers:
Annika Burgmeijer
Eline Jordens
Eva van der Heide
Jelle Ubachs
Marte Bouma
Noor van der Hoek
Josefien Visser

Special Ellen en Arjen

De special van Arjen en Ellen is opgenomen en er zijn foto’s gemaakt, klik op één van de knoppen om de foto’s of de opname te bekijken

Theater Special 2018/2019

In 2018/2019 waren er drie Theater Special groepen. Alle drie verspreid over het jaar. De eerste groep werd gegeven door Sem Jonkers, de tweede en de derde groep kregen les van Kobbe Koopman.

Zowel Sem als Kobbe waren dat jaar afstuderend theaterdocent op de AHK en gaven op een professionele wijze een serie lessen, waarin een andere vorm van theater aan bod kwam en de spelers op een hoger niveau kwamen.

De Theater Specials 2018/2019 werden wekelijks gegeven op donderdagmiddag van 15.15 uur tot 17.45 uur, in de periode september 2018 t/m juni 2019.

Deelnemers groep 1:

Michelle van de Glind
Noor van der Hoek
Marjolein Avis
Susan van Amsterdam
Eva van der Heiden

Annika Burgmeijer
Lisa van den Berg
Charlie Seignette
Rachella Brand
Marte Bouma
Barbara van Noord

Deelnemers groep 2:

Annika Burgmeijer
Ynger de Winter
Noor van der Hoek
Danique Oppedijk
David Snelder
Jesse Bronsteede
Lente Nijmeijers

Susan van Amsterdam
Jet van Zilt
Evi Roos
Lennard de Pagter
Senne Vis
Bernou van Dam

Deelnemers groep 3:

David Snelder
Annika Burgmeijer
Bernou van Dam
Jesse Bronstede

Jet van Zilt
Lennard de Pagter
Senne Vis