Theater Bonhoeffer als stageplek!

Theater Bonhoeffer heeft de erkenning gekregen om als stageplek te fungeren op het gebied van drama en musical bij de opleiding MBO artiest. Dit is in maart 2014 erkend en vastgelegd door het GOC (Gewestelijke Ontwikkelings Commissie). Regisseuse van de Theatergroep Ellen Philips begon in schooljaar 2014/2015 met drie stagiaires van het Nova College in Haarlem. Inmiddels is dit aantal uitgebreid en lopen er per jaar tussen de 10 en 15 studenten stage. Er zijn diverse mogelijkheden. De stagiaires assisteren Ellen met de individuele trainingen/repetities van de acteurs, geven les aan enthousiaste leerlingen, helpen bij het decorbouwen of assisteren bij de theatervoorstelling die ieder jaar professioneler wordt. De stage is van begin september (2e week na de zomervakantie regio noord) tot half april. Elke week repeteer je met de leerlingen ongeveer 2,5 uur.

Wat wordt er van je verwacht?
Een zeer grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Er wordt een enthousiaste, actieve houding verwacht. Je moet willen werken met pubers. Je doet mee aan het gehele proces, vanaf het afnemen van de audities tot de uiteindelijke voorstelling/presentatie.

Wat levert het je op?
Een ervaring voor het leven.

Optie 1 – Regieassistent muzikale theaterproductie

Meewerken aan het tot stand laten komen van een muzikale theaterproductie op een middelbare school. Er wordt gewerkt aan een productie die geschreven is door leerlingen en docenten. De student helpt bij de spelrepetities, doet mee met het repeteren, assisteert bij de regie en/ of helpt bij de speltraining. De repetities vinden wekelijks plaats op donderdagmiddag van 14.30 tot 18.00 uur in de periode september t/m mrt/april. Ook is er drie keer een repetitiedag in het weekend. De vier voorstellingen vinden plaats in maart/april. Voorafgaand daaraan wordt er in één week een theater in de school gebouwd.

Zie bijvoorbeeld: #ALEX (2019)
De audities voor de leerlingen zijn in juni/juli, daar ben je ook bij aanwezig. Je helpt met een keuze maken van de leerlingen en het indelen in de groepen.

Optie 2 – Theater maken met jongeren van 13 tot 16 jaar

Je gaat samen met een medestudent wekelijks repeteren met leerlingen. De leerlingen doen in juni/juli auditie en zijn allen gedreven en gemotiveerd.
Je krijgt max 15 leerlingen onder je hoede en geeft op donderdagmiddag of vrijdagmiddag theaterles, maakt samen met je medestudent en de leerlingen een korte voorstelling voor ouders en genodigden op een avond in de periode tussen februari en april. Repetities vinden wekelijks plaats op donderdagmiddag of vrijdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur in de periode september t/m jan/februari/mrt/april. Eindtijd repetitieproces in overleg.
Zie: Theater Academy

Optie 3 – Regieassistent Kerst

Samen met een regisseur een Kerstvoorstelling maken. Deze theatervoorstelling wordt uitgevoerd eind december, rond Kerst, eenmaal op school als kerstviering en tweemaal buiten op een plein in Heemskerk en Castricum. De voorstelling wordt begeleid door de schoolband. De techniek en het podium wordt verzorgd door een organisatie.

Zie: cast en band kerst
Repeteren gebeurt wekelijks op vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur. De repetitieperiode is van sept t/m december. Er doen ongeveer 12 leerlingen mee. Het script wordt verzorgd door leerlingen en docenten van het Bonhoeffercollege. Het verhaal draait altijd om het Kerstverhaal maar met een eigen draai eraan.
De audities voor de leerlingen zijn in juni/juli, daar ben je ook bij aanwezig. Je helpt met een keuze maken van de leerlingen en het indelen in de groepen.

Optie 4 – Theaterles geven

In de 2e en 3e klas is er Plustijd. De leerlingen mogen zelf kiezen in deze blokuren welke projecten zij gaan volgen. Jij gaat samen met een studiegenoot les geven aan een groep leerlingen uit de 2e en 3e klas die zich inschrijven voor een blok “acteren” van 8 weken. Elke week krijgen de leerlingen les in acteren. Voor sommige leerlingen is dit de eerste kennismaking met theater.

De lessen worden gegeven op donderdagochtend van 8.20 tot 10.00 uur. Er zijn 4 periodes tussen sept en juni.
Zie: Plustijd

 

Optie 5 – Theater Special


In de Theater Specials werk je zelfstandig met een klein groepje leerlingen (ongeveer 8 leerlingen) in een korte periode (minimaal 8 weken) toe naar een kleine eindpresentatie. De Theater Special is ieder jaar een ander soort masterclass. Je kiest zelf een theatervorm. Denk aan: bewegingstheater, cabaret, combitheater, improvisatietheater, locatietheater, performance art, straattheater, toneel, mime, spoken word, absurd toneel enz.

Zie: Theater Specials

 

 

 

Voor meer informatie over Theater Bonhoeffer als stageplek, klik hier.

Uiteraard zijn andere theaterdisciplines ook welkom.
Zoals: grime, tekstschrijven, decorontwerp/bouwen, dans enz.

Wil je stage komen lopen? Geef je dan z.s.m. op door een bericht te sturen aan e.philips@bonhoeffer.nl

Studenten van NOVA over hun stage bij Theater Bonhoeffer:
“Een leuke en vooral leerzame stage waarin je leert samenwerken met jongeren die allemaal een hart voor theater hebben. Je hebt ontzettend leuk contact met de groep en je voelt en ziet ook echt de uiteindelijke waardering als ze hun mannetje staan op het podium. Dat geeft een goed gevoel. Een topstage.”

“Je leert van alles over het omgaan met leerlingen tussen de 12-18 jaar en hoe je ze het beste theaterles kunt geven. Je zal zien dat vooral het plezier het allerbelangrijkste is.”

“Het was een feestje om de leerlingen te zien groeien en onderdeel van het proces te zijn. Ik vond het ook erg leuk om de leerlingen les te geven! Al met al was het gewoon een superfijne ervaring en ben ik blij dat ik afgelopen jaar mee mocht lopen! Bedankt!” 

Leerbedrijf ID: 100078093
Code leerbedrijf: 04ARB100078093