Over ons

Algemeen

Theater Bonhoeffer is, sinds 2008, een theatergroep op het Bonhoeffercollege te Castricum, die jongeren uit alle jaarlagen van het Bonhoeffercollege theaterles biedt en de kans geeft jaarlijks mee te spelen in zelfgeschreven muzikale theatervoorstellingen.
Elk jaar maakt Theater Bonhoeffer met leerlingen, leraren, ouders en vrijwilligers met evenveel enthousiasme de muzikale theatervoorstelling en de muzikale kerstvoorstelling. Het grote verschil met een musical is dat de acteurs niet zelf zingen en dansen. Er bestaat een aparte band met koor, een acteergroep en meestal ook een dansgroep. Verder zijn er meerdere lesgroepen. De voorstellingen zijn een vrije bewerking van een film, boek of bestaand verhaal en worden geschreven door leerlingen en docenten, het scriptschrijvers-team.

Historie

Theater Bonhoeffer (voor 2016 was de naam Theater at Bonhoeffer) is opgericht in 2008 door Klaas Sabel en Ellen Philips. Zij bedachten het concept ‘Muzikaal theater op het Bonhoeffercollege in Castricum’. In april 2009 was de eerste muzikale theatervoorstelling een feit: The Commitments. Sindsdien is er elk jaar een theatervoorstelling rond april. Klaas en Ellen werden enkele jaren later, samen met Marijke Lute (scenario) de ‘Grote Drie’, en vormden samen het kernteam van Theater Bonhoeffer. Helaas is Marijke Lute weg gegaan bij ons theater in 2018. In 2018 kwam Peter Paul Rauwerda het scenario team versterken.
In 2012 heeft Theater Bonhoeffer, als jubileum van het 40-jarig bestaan van het Bonhoeffercollege, de voorstelling Circus BonZ gespeeld. Bij deze voorstelling is een circustent op het parkeerterrein van het Bonhoeffercollege gebouwd. In dat jaar kwam het decorteam met Niels de Vos, Paul Flierman en Jan van Zelst om de hoek kijken. In de jaren die volgden hebben zij Theater Bonhoeffer, zowel organisatorisch als decor-technisch, naar een professionele hoogte gebracht.

In 2012 is ook het Artistiek Team ontstaan en sindsdien is er ook een productieleider aanwezig in dit kernteam.

Het Artistiek Team maakte vanaf 2014 een grote doorslag. Naast de theatervoorstellingen in april kwamen er nu ook meerdere (les)groepen en voorstellingen. Namelijk: de Theater Academy, de Kerstvoorstellingen, Theatersport, Theatre Special en Plustijd.

Ondertussen zijn er ook meerdere teams achter de schermen zoals: licht- en geluidtechniek, back- en frontstage, scriptschrijven, grime en de catering.