Over ons

Algemeen

Theater Bonhoeffer is, sinds 2008, een theatergroep op het Bonhoeffercollege te Castricum. Deze buitenschoolse activiteit biedt jongeren uit alle jaarlagen van het Bonhoeffercollege theaterles en de kans jaarlijks mee te spelen in zelfgeschreven muzikale theatervoorstellingen.
Elk jaar maakt Theater Bonhoeffer met leerlingen, leraren, ouders en vrijwilligers met evenveel enthousiasme de muzikale theatervoorstelling en de muzikale kerstvoorstelling. Het grote verschil met een musical is dat de acteurs niet zelf zingen en dansen. Er bestaat een aparte band met koor, een acteergroep en meestal ook een dansgroep. Verder zijn er meerdere lesgroepen. De voorstellingen zijn een vrije bewerking van een film, boek of bestaand verhaal en worden geschreven door leerlingen en docenten, het scriptschrijvers-team.

Historie

Theater Bonhoeffer is in 2008 opgericht door Klaas Sabel en Ellen Philips. Zij bedachten samen het concept ‘Muzikaal theater op het Bonhoeffercollege’. In april 2009 was de eerste een feit: “The Commitments” en sindsdien is er elk jaar een voorstelling. 

Klaas en Ellen werden samen met Marijke Lute (scenario) de ‘Grote Drie’ en vormden het kernteam van Theater Bonhoeffer. Helaas is Marijke Lute weggegaan in 2018 en Klaas Sabel in 2021.

 

Het kernteam werd in de jaren daarna versterkt met Peter Paul Rauwerda voor het scenario, Sandra Mous voor pr en flyers, John Burger als bandleider, Brenda Stolk als zangcoach, Imme Scheffer als theaterdocent en Niels de Vos in de productiegroep.


In 2012 heeft Theater Bonhoeffer, als jubileum van het 40-jarig bestaan van het Bonhoeffercollege, de voorstelling Circus BonZ gespeeld. Bij deze voorstelling was een circustent op het parkeerterrein van het Bonhoeffercollege gebouwd. In dat jaar kwam het decorteam met Niels de Vos, Paul Flierman en Jan van Zelst om de hoek kijken en werden versterkt met een heus productieteam. In de jaren die volgden hebben zij meegeholpen om Theater Bonhoeffer, zowel organisatorisch als decor-technisch, naar een steeds hoger niveau te brengen. 

Naast de theatervoorstellingen in april kwamen er nu ook meerdere (les)groepen met eigen voorstellingen. Namelijk: de Theater Academy, de Kerstvoorstellingen, Theatersport, Theater Special en Plustijd. 

Ondertussen zijn er vele groepen voor en achter de schermen actief zoals: acteren, zang, band, dans, licht- en geluidstechniek, projectietechniek, back- en frontstage, scriptschrijven, het webteam, decor en rekwisieten, filmregistratie, filmtrailers, theaterfotografie, grime en de catering.