Algemeen

Theater Bonhoeffer is in 2008 opgericht door Klaas Sabel en Ellen Philips en samen met Marijke Lute vormden zij het artistieke trio van Theater Bonhoeffer. 
Marijke Lute nam in 2018 afscheid en Klaas Sabel in 2021.

In 2012 heeft Theater Bonhoeffer, als jubileum van het 40-jarig bestaan van het Bonhoeffercollege, de voorstelling Circus BonZ gespeeld. Bij deze voorstelling was een circustent op het parkeerterrein gebouwd. In dat jaar ontstond het decorteam en een productieteam. In de jaren die volgden werd Theater Bonhoeffer, zowel organisatorisch als decor-technisch, naar een steeds hoger niveau gebracht. 

Naast de voorstelling in april, kwam er in december een Kerstvoorstelling en kwamen er nog meer groepen met eigen voorstellingen. Zoals de Theater Academy, Theatersport en de Theater Special.

April 2025
Theater Bonhoeffer: 17 jaar magie, passie en onvergetelijke momenten
Er was eens een middelbare school met een droom. Geen bescheiden wens zoals een goed functionerende mediatheek of een aula met comfortabele stoelen, maar een grote, gedurfde droom: een eigen theatergezelschap. En zo werd in 2008 Theater Bonhoeffer geboren. Wat volgde was een reis vol muziek, emotie, humor, slapeloze nachten en duizenden mensuren per productie. Een toneelgroep die van de gymzaal een podium maakte, van docenten ware diva’s en van verlegen brugklassers zelfverzekerde sterren.
De geboorte van een traditie
Het begon allemaal met ‘The Commitments’ in 2009. Een groep docenten en leerlingen besloot dat Castricum wel wat soul kon gebruiken en maandenlang werd er gerepeteerd op donderdagmiddagen in de gymzaal. Onder de bezielende leiding van regisseuse Ellen Philips (wiskundedocente en regisseuse met een ijzeren hand in fluwelen handschoen) en muzikaal leider Klaas Sabel werd de lat direct hoog gelegd. Het resultaat? Een voorstelling waarin leerlingen en docenten met ongekende bravoure in de huid kropen van Ierse muzikanten. De magie van Theater Bonhoeffer was geboren.
Hoogtepunten en hilariteiten
Door de jaren heen volgden talloze producties, elk met hun eigen charme en uitdagingen. In 2012 vierde het Bonhoeffercollege haar 40-jarig bestaan met ‘Circus BonZ’, een ambitieus project waarbij een echte circustent op het parkeerterrein werd opgezet. Leerlingen werden acrobaten, clowns en dromers, en de regie voelde als een perfect gecoördineerde act op het slappe koord.
De nadruk lag niet alleen op spektakel, maar ook op maatschappelijke thema’s. Oorlog was een veelvoorkomend onderwerp dat resulteerde in ‘Wir sind Berliner‘,  ‘A Coded Mind‘ en nu dus ‘Waterlooplein12‘.
Het leven van jongeren was ook een gewild onderwerp. ‘#ALEX’ bijvoorbeeld: een indringend verhaal over cyberpesten, groepsdruk en de meedogenloosheid van sociale media en ‘Wonderland‘ dat genadeloos de vinger legde op de gevaren van het maatschappelijk geaccepteerde gebruik van drugs onder jongeren. Maar ook ‘Follow Me‘ liet zien wat de gevolgen zijn van het blindelings volgen van een leider met alle gevolgen van dien.
Waargebeurde verhalen werden er ook verteld
Denk aan ‘Rock the Boat‘ over radio Veronica en ‘Hearts and Diamonds‘ over het tellen van kaarten in een casino. ‘Be right Back‘ was gebaseerd op het verleden van het Bonhoeffer maar met een theatrale kwinkslag. En de fantasie sloeg op hol  bij ‘Eden’, een dystopisch drama waarin perfectie werd afgedwongen, met een indrukwekkend decor en een verrassend script dat de beklemmende sfeer in combinatie met humor wist vorm te geven.
Een memorabel moment vond plaats na de voorstellingen van A Coded Mind in 2016, een voorstelling over de Enigma en het codekraken onder leiding van Alan Turing. Het decorteam bouwde een werkende replica van Turings machine van maar liefst 5 bij 3 meter. Het ontmantelen van dit meesterwerk na de voorstellingen bracht zelfs de stoerste decorbouwers tot tranen.
De kracht van samenwerking
De ‘Grote Drie’ – regisseuse Ellen Philips, dirigent Klaas Sabel en scenarioschrijfster Marijke Lute – vormden een hecht team dat het fundament legde voor de vele indrukwekkende producties. Maar Theater Bonhoeffer was altijd méér dan de som der delen. Het was de sfeer, de samenwerking, de muziek, het script, de spelers die boven zichzelf uitstegen, de leerlingen en ouders die decors kwamen bouwen, iedereen die achter de schermen hielp en het publiek dat alle voorstellingen massaal kwam kijken.
Achter de schermen speelden talloze toegewijde medewerkers een cruciale rol. Sandra Mous legde als fotografe en ontwerpster van posters en programmaboekjes de magie van de voorstellingen vast. Theo Wesker en Gerda Gons waren jaren als acteurs het vaste komische duo en Dave van Dansik als vaste slechterik in elke voorstelling. Totaal hebben ruim 2000 mensen voor en achter de schermen mee kunnen werken aan de voorstellingen .
Scripts steeds ingenieuzer
Waar eerst nog inspiratie werd gehaald uit bestaande boeken en films werd Bij ‘Brothers in Arts’ de eerste voorstelling waarvoor een geheel eigen verhaal geschreven werd. Peter-Paul Rauwerda volgde in 2019 Marijke Lute op en zorgde voor bijzonder mooie en aangrijpende zelfverzonnen verhalen.
Van jonge acteurs tot lichtmeesters
Jan van Zelst en Koen Flierman begonnen als jonge acteurs bij Theater Bonhoeffer, groeiden uit tot decorbouwers en schitterden uiteindelijk in de technische crew. Jan bouwde een werkende Enigma-machine, Koen maakte indrukwekkende trailers. Samen perfectioneerden ze het lichtontwerp, met hun motto: “Aan het licht ligt het niet.” Van figurant tot onmisbare theatermakers, hun passie en creativiteit brachten elke productie naar een hoger niveau. Hun nalatenschap straalt nog steeds op het podium.
De onmisbare kracht van de productieleider bij Theater Bonhoeffer
Kees Groot, Kris Aardenburg en Sebas van der Poel drukten als productieleiders hun stempel op Theater Bonhoeffer. Kees begon als tweede klasser en regelde alles, van website tot productieplanning. Kris volgde met een scherp oog voor techniek en structuur. Sebas bouwde hierop voort, perfectioneerde kaartverkoop en techniek. Hun inzet maakte iedere voorstelling tot een geoliede machine. Dankzij hun passie en toewijding groeide het theater uit tot een professioneel georganiseerde productie.
De opstap naar een theatrale carrière
Veel leerlingen hebben hun weg in het professionele leven gevonden. Er is een waar leger, dat nog steeds aan het groeien is, aan mensen van Theater Bonhoeffer die werken bij diverse disciplines voor film en theater. Een aantal namen: 
Mariëlle Galliart (producer bij film en tv programma’s zoals Klokhuis), Willemien Slot (film en theater actrice), Tim Sabel (pianist bij opera en theater), Remi Walsari (theaterdocent, maakt films en leidt acteurs op), Marcel Kranendonk (theatervormgever), Maaike Raat (Media en entertainment en pianiste), Falko Hanke Pijlman (componeert filmmuziek), Femke Ooijevaar(muziekdocent), Marit Hooijschuur (theater en film actrice), Kris Aardenurg (technicus en ontwerpt geluid voor Medialane), Koen Flierman (special effects Nationaal Opera& Ballet), Imme Scheffer (theaterdocent), Sterre Boot(maakt reclame films), Ruby de Nijs (auteur bij theater), Jop Ruiter(muzikant), Lars en Thijs Baltus (de Baltus Brothers, maken films en studeren op de filmacademie), Floor van Woensel (eigen dansschool), Sebas van der Poel (studeert op de AHK productie theater), Marije Franken (musicus), David Snelder (Creative Buisiness en maakt video’s), Ella van Gils (filmacademie), Sofie Visser (filmacademie), Nina Schelvis (theaterdocent), Lisa Templon (theatermaker en docent), Falko de Graaf (breakdance docent), en nog veel meer…. Daarbovenop zijn vele leerlingen actief in de amateur theaterwereld als acteur, theatermaker of regisseur.
De stille kracht achter Theater Bonhoeffer
Sinds 2011 was Niels de Vos onmisbaar als begeleider van leerlingenteams en verantwoordelijk voor decorontwerp, productie, techniek, begrotingen, websitebeheer en kaartverkoop. Hij bouwde indrukwekkende decors, zorgde voor technische perfectie en stroomlijnde digitale processen. Als er iets moest gebeuren of bedacht moest worden, was de standaard vraag: “Vraag even aan Niels.” Na jaren van toegewijde inzet neemt Niels de Vos dit jaar afscheid van Theater Bonhoeffer. Zijn impact op het theater is blijvend en zijn inzet onvergetelijk. Theater Bonhoeffer zal zijn passie en vakmanschap missen.
Een toekomst vol mogelijkheden
Na 17 jaar vol passie, humor en onvergetelijke momenten, staat Theater Bonhoeffer op een kruispunt. Met het vertrek van enkele sleutelfiguren en de voortdurende evolutie van het theaterlandschap rijst de vraag welke richting het theater zal inslaan. Eén ding is zeker: de herinneringen aan de afgelopen jaren vormen een solide basis voor welke toekomst er ook mag komen.
Terwijl het doek valt over dit hoofdstuk, blijven de verhalen, de lachsalvo’s en de ontroerende momenten voortleven in de harten van allen die deel uitmaakten van deze bijzondere reis. Of, zoals Ellen ooit schreef na één van de voorstellingen:  “Een blik, een glimlach, een klop op de schouder is genoeg; eeuwige verbroedering – wij zijn er geweest – wij hebben het meegemaakt – ik weet wat jij voelt – dank je voor alles…
Dank aan alle spelers, bouwers, muzikanten, regisseurs, technici en het publiek. Jullie hebben 17 jaar theatergeschiedenis geschreven. En wie weet wat nog komt…