• Alle nieuwsberichten
        • Per categorie:

  • TB in beeld!
  • FAQ
  • Contact

Theater Bonhoeffer als stageplek!

Theater Bonhoeffer heeft de erkenning gekregen om als stageplek te fungeren op het gebied van drama en musical bij de opleiding MBO artiest. Dit is in maart 2014 erkend en vastgelegd door het GOC (Gewestelijke Ontwikkelings Commissie). Regisseuse van de Theatergroep Ellen Philips begon in schooljaar 2014/2015 met drie stagiaires van het Nova college in Haarlem. Inmiddels is dit aantal uitgebreid en lopen er per jaar tussen de 10 en 15 studenten stage. Er zijn diverse mogelijkheden. De stagiaires assisteren Ellen met de individuele trainingen/repetities van de acteurs, geven les aan enthousiaste leerlingen, helpen bij het decorbouwen of assisteren bij de theatervoorstelling die ieder jaar professioneler wordt. De stage is van begin september (2e week na de zomervakantie regio noord) tot half april. Elke week repeteer je met de leerlingen ongeveer 2,5 uur.

Wat wordt er van je verwacht?
Een zeer grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Er wordt een enthousiaste, actieve houding verwacht. Je moet willen werken met pubers. Je doet mee aan het gehele proces, vanaf het afnemen van de audities tot de uiteindelijke voorstelling/presentatie.

Wat levert het je op?
Een ervaring voor het leven.

Optie1 – Regieassistent theatervoorstelling

Meewerken aan het tot stand laten komen van een muzikale theaterproductie op een middelbare school. Er wordt gewerkt aan een productie die geschreven is door leerlingen en docenten. De student helpt bij de spelrepetities, doet mee met het repeteren, assisteert bij de regie en/ of helpt bij de speltraining. De repetities vinden wekelijks plaats op donderdagmiddag van 14 tot 18 uur in de periode september t/m april. Ook is er drie keer een repetitiedag in het weekend. De vier  voorstellingen vinden plaats in april. Voorafgaand daaraan wordt er in een week een theater in de school gebouwd.

Zie: cast en band theatervoorstellingen
De audities voor de leerlingen zijn in juni/juli, daar ben je ook bij aanwezig. Je helpt met een keuze maken van de leerlingen en het indelen in de groepen.

Optie2 – Theater maken met jongeren van 13 tot 16 jaar

Je gaat samen met een medestudent wekelijks repeteren met de academy leerlingen. Dit zijn de leerlingen die nog niet sterk genoeg of te jong zijn om mee te doen aan de grote productie. De leerlingen doen in juni/juli auditie en zijn allen zeer gedreven en gemotiveerd.
Je krijgt max 20 leerlingen onder je hoede en geeft op donderdagmiddag theaterles, maakt samen met je medestudent en de leerlingen een theaterproductie en geeft voor ouders en genodigden een voorstelling op een avond in februari. Repetities vinden wekelijks plaats op donderdagmiddag van 15.00 tot 17.30 uur in de periode september t/m februari. Eventueel kun je aanvullend in de maanden mei en juni auditietraining geven.

Zie: Theater Academy
De audities voor de leerlingen zijn in juni/juli, daar ben je ook bij aanwezig. Je helpt met een keuze maken van de leerlingen en het indelen in de groepen.

Optie3 – Regie(assistent) kerstvoorstelling

Samen met een regisseur een Kerstvoorstelling maken. Deze theatervoorstelling wordt uitgevoerd eind december, rond Kerst, eenmaal op school als kerstviering en tweemaal buiten op een plein in Heemskerk en Castricum. De voorstelling wordt begeleid door de schoolband. De techniek en het podium wordt verzorgd door de organisatie.

Zie cast en band kerstvoorstelling

Repeteren gebeurt in overleg wekelijks op middag, liefst vrijdag van 15.00 tot 17.30 uur. De repetitieperiode is van sept t/m december. In deze voorstelling is het streven om samenwerking te zoeken met een acteur van het NOVA of ROC. Verder zijn er ongeveer 7 acteurs onderbouw van het Bonhoeffercollege. Het script wordt verzorgd door leerlingen en docenten van het Bonhoeffercollege. Het verhaal draait altijd om het Kerstverhaal.
De audities voor de leerlingen zijn in juni/juli, daar ben je ook bij aanwezig. Je helpt met een keuze maken van de leerlingen en het indelen in de groepen.

Optie 4 – Dramales geven

In de 2e en 3e klas is er Bonhoeffertijd. De leerlingen mogen zelf kiezen in deze blokuren welke projecten zij gaan volgen. Jij gaat samen met een studiegenoot les geven aan een groep leerlingen uit de 2e en 3e klas die zich inschrijven voor een blok “acteren” van 8 weken. Elke week krijgen de leerlingen les in acteren. Voor sommige leerlingen is dit de eerste kennismaking met theater.
Afgelopen jaar vond de Bonhoeffertijd plaats op donderdagochtend van 8.20 tot 10.00 uur.
In principe geef je de Bonhoeffertijd voor alle blokken, dus van sept t/m juni.

Zie: Bonhoeffertijd

Andere theaterdisciplines zijn ook welkom.
Zoals, grime, tekstschrijven, decorontwerp/bouwen, dans enz.

Wil je stage komen lopen? Geef je dan z.s.m. op door een bericht te sturen aan e.philips@bonhoeffer.nl
Eind mei/begin juni 2018 vindt er een sollicitatiegesprek plaats voor iedereen die interesse heeft.

Studenten van NOVA over hun stage bij Theater Bonhoeffer:
“Een leuke en vooral leerzame stage waarin je leert samenwerken met jongeren die allemaal een hart voor theater hebben. Je hebt ontzettend leuk contact met de groep en je voelt en ziet ook echt de uiteindelijke waardering als ze hun mannetje staan op het podium. Dat geeft een goed gevoel. Een topstage.”

“Je leert van alles over het omgaan met leerlingen tussen de 12-18 jaar en hoe je ze het beste theaterles kunt geven. Je zal zien dat vooral het plezier het allerbelangrijkste is.”

“Het was een feestje om de leerlingen te zien groeien en onderdeel van het proces te zijn. Ik vond het ook erg leuk om de leerlingen les te geven! Al met al was het gewoon een superfijne ervaring en ben ik blij dat ik afgelopen jaar mee mocht lopen! Bedankt!” 

Leerbedrijf ID:
Code leerbedrijf: 04ARB100078093

Scroll Up