Decorteam

Theater Bonhoeffer is in 2009 begonnen met een vrij minimalistisch decor dat maar uit een paar decorstukken bestond. Maar met de voorstelling van Circus Bonz (2012) haalde Theater Bonhoeffer alles uit de kast, en werd er een echte circustent op het parkeerterrein achter het Bonhoeffercollege neergezet. Na dat jaar begon het decor zich te ontwikkelen en werd steeds weer een hoogtepunt.

De tent van Circus BonZ (2012)

Het decorteam wilde na het spektakel in de circustent met maar liefst 200 deelnemende leerlingen niet meer terug naar een eenvoudig decor en besloot daarom zelf decors te gaan ontwerpen en bouwen, te beginnen met de boot van radiopiraat Roxanne in de voorstelling Rock the Boat. 

Bij de voorstelling Follow Me werden metershoge gaasdoeken in het decor verwerkt en werden filmprojecties toegepast, met centraal een podium dat afwisselend als school, dansvloer en boxring diende. Omdat het gaasdoek doorschijnend was kon er op geprojecteerd worden, maar kon er door slim gebruik van theaterverlichting ook achter worden gespeeld door de band en acteurs.

 

Het jaar daarna werd met steigers een villa nagebouwd van twee verdiepingen waarbij de band op het balkon speelde. Een grote cafébar werd gemaakt en tijdens de voorstelling het podium opgereden. Hoewel Theater Bonhoeffer een toneelvloer heeft die breder is dan in menig theater, werd hiermee toch het volledige podium gevuld. Met twee verdiepingen!

Voor deze voorstelling werden door leerlingen veel rekwisieten gemaakt: een borstbeeld werd gekleid, meerdere schilderijen werden gemaakt (waarvan helaas steeds iedere avond er tijdens de voorstelling eentje kapot werd geslagen) en een doodskist werd kleurig beschilderd als eerbetoon aan de overleden oudtante van wie de villa in de voorstelling was.

De villa uit Brothers in Arts (2015)

Voor de voorstelling A Coded Mind (2016) is onder andere de machine die Alan Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte om de Enigma-code van de Duitsers te ontcijferen nagebouwd. Maar liefst 111 draaischijven werden door leerlingen uitgesneden en achter de schermen rondgedraaid door ruitenwissermotoren.

Toen is er ook voor het eerst geëxperimenteerd met bewegend projectiedoek. Zowel de ontcijfermachine als het doek werden geactiveerd met PLC-aansturing via de lichttafel, weer een nieuwe techniek die is geleerd en toegepast.

In 2018 werd bij Hearts & Diamonds uitgepakt met een imposante showtrap op het podium.

Het decor van de voorstelling #Alex bestond uit zwevende panelen die konden bewegen over het podium en waarmee in verschillende scènes telkens nieuwe ruimtes konden worden gemaakt, maar waarmee ook gedanst kon worden (zie filmpje). Deze panelen hadden een zwarte en witte kant, waarbij de witte kant ook werd gebruikt om films die onderdeel uitmaakten van de voorstelling op te projecteren. Ook heeft ons team een echte hottub gemaakt waar drie mensen in konden zitten, gevuld met flink wat water het zwaarste decorstuk!

In 2019 werd er een maquette gebouwd van de aula (schaal 1:10) die ons erg hielp bij de bouw. Hierin bouwden we ons decor na op schaal om te kijken of alles goed past en er zich geen problemen voordoen. 

Maquette Aula Bonhoeffercollege

De maquette van de aula helpt bij passen, meten en ontwerpen

Het bouwen van een onderconstructie van een decor, hier van het “schoolgebouw” van de voorstelling Be Right Back