Jan van Zelst

(2007-2012, Havo)
Producties
Phileine Zegt Alles (2010) – Figurant, Moordmeiden (2011) – Meindert, Circus Bonz (2012) – Crew, Rock The Boat (2013) – Crew, Follow Me (2014) – Crew, Brothers In Arts (2015) – Crew, A Coded Mind (2016) – Crew, Wir sind Berliner (2017) – Crew Hearts and Diamonds (2018) – Crew, #Alex (2019) – Crew, Waterlooplein 12 (afgelast) – Crew, Be Right Back – Crew

 

Jan heeft de HAVO gedaan van 2007 tot 2012 en hij is in 2010 begonnen bij Theater Bonhoeffer.
Eerst als acteur, daarna met allerlei klussen zoals decorbouwen en lichttechniek. Sinds 2010 (Phileine zegt alles) is Jan van de partij om te helpen of mee te doen. Ellen: “Toen Jan auditie deed voor een rol mocht hij als figurant meedoen. Tijdens het repeteren bleek hij zeer graag te willen spelen, steeds weer als ik aan de groep vroeg wie er op dat moment in de scene even een figurantenrolletje voor zijn rekening wilde nemen (paparazzi, bewaker, gast op het feest, ober, enz.) stak Jan direct als eerste, zeer enthousiast en dwingend zijn vinder op en riep daarbij luidkeels dat hij het wel wilde doen. Ik kon hem niet weigeren, dus bij Phileine speelde hij meerdere rollen als figurant en wij waren daar enorm blij mee.”
Jan bleek namelijk een acteur in de dop te zijn. Hij groeide elke repetitie dankzij zijn tomeloze inzet en kreeg een enorme liefde voor het acteren. Vooral grappige rollen vielen bij hem in de smaak. Jan speelde mee bij Theatergroep Assendelft, Falkland Heiloo en Theatergroep Horizon.

Na twee jaar bij Theater Bonhoeffer als acteur mee te hebben gespeeld bleef Jan terugkomen en hielp mee waar hij kon. Tot op de dag van vandaag is Jan zeer belangrijk in het kernteam en werkt hij al vanaf 2010 samen met het meesterbrein achter de producties, Ellen Philips, en dat gaat supergoed. Altijd druk in de weer met ditjes en datjes, maar ook relaxed en grappig. Niet voor niks, “Jan de man, die alles kan”. Dit was de plek waar hij zichzelf kon zijn en hij genoot altijd van de gekte en drukte van Ellen. Er was even sprake dat Jan zou stoppen bij decorbouw, maar godzijdank wisten Niels en Jacko hem over te halen en wij hopen met heel ons hart dat Jan altijd bij ons blijft.

Jan vertelt zelf: “Ergens halverwege juni 2009 begon voor mij de samenwerking met Theater Bonhoeffer, ik had bedacht auditie te gaan doen voor Phileine zegt Alles!. Redelijk onverwachts werd ik gekozen door Ellen Philips om mee te mogen doen aan de productie (waarschijnlijk omdat ze te weinig jongens hadden). Na een supertoffe voorstellingsweek kon het niet anders dan dat ik het jaar daarna mee wilde doen met Moordmeiden. Na deze productie kwamen de examens en zou het de laatste productie zijn waar ik aan mee kon doen, maar daar kwam Circus Bonz! Een productie waar veel hulp nodig was dus ik zou een dagje komen helpen bouwen. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik alle dagen aanwezig was met bouwen, afbreken en als inspicient. Tijdens deze voorstellingen kwam ook de samenwerking met Paul Flierman en Niels de Vos (en later Jacko Weijers) om de hoek kijken; het decorteam waarmee we vanaf Rock the Boat (2013) de decors hebben gebouwd. De tribune werd geïntroduceerd om meer publiek kwijt te kunnen, de steigerbouwer werd in geschakeld om decors te bouwen, twee grote projectieschermen werden gemaakt, een hele binnenkant van een landhuis werd nagebouwd op het podium en als hoogtepunt hebben we de Enigma decodeermachine van Alan Turing nagebouwd (bewegend!). Deze en nog vele ander toffe dingen hebben we mogen en kunnen realiseren bij Theater Bonhoeffer. Naast de decorbouwen ben ik ook bij een aantal producties als inspicient actief geweest. De laatste paar productie heb ik ook het lichttechniek samen met Koen Flierman voor mijn rekening mogen nemen. Mijn ervaring bij Theater Bonhoeffer zijn zeer fijn: werken met een groep enthousiaste mensen, ideeën die je hebt worden serieus genomen en waar mogelijk gerealiseerd, tijdens de voorstellingsweek wordt er goed voor je gezorgd door Gerda en boven alles lijken de weken altijd wel voorbij te vliegen door de onwijze gezelligheid en fijne samenwerking! Door deze theatergroep is er voor mij een nieuwe wereld open gegaan. Ik heb vele nieuwe mensen leren kennen, bij verschillende theatergroepen mogen spelen, aan mooie voorstellingen mogen mee werken en me kunnen verdiepen in de theatertechniek. Theater Bonhoeffer stond aan het begin van mij theatercarrière en ik hoop nog vele jaren mee te kunnen werken aan hun producties!

Ellen: “Ik denk aan het jaar van Circus BonZ en het moment dat de première eindelijk daar was. Die avond, na de première gebeurde er iets heel speciaals. De voorstellingen werden gegeven in een grote circustent op het parkeerterrein bij de school. Het was een extra bijzonder jaar omdat de school 45 jaar bestond en wij een circustent gehuurd hadden via circus Zanzara, een zeer bijzondere circusfamilie. Na maanden van hard werken was daar dus de première en het was een daverend succes. Er werkten bijna 200 mensen aan mee en er konden per voorstelling ruim 400 mensen kijken. We speelden in totaal 6 voorstellingen, allen uitverkocht! Toen het publiek al naar huis was moest ik afsluiten en was nog iets vergeten in de tent. Ik liep samen met Jan naar buiten richting de enorme circustent. Jan was inmiddels één van de oudleerlingen die meewerkte als decorbouwer en als manus van alles. Andere leerlingen keken tegen hem op en zagen hem als voorbeeld. Het was die avond het begin van een heldere nacht, de sterren straalden aan de hemel, de maan scheen schuin boven de tent en het was zo idyllisch dat het bijna nep leek. Ik vroeg of Jan mij in mijn arm wilde knijpen omdat ik het gevoel had dat ik droomde. Eigenlijk best gek om te vragen, toch? Jan keek mij aan en zei toen, vanuit het niets, “Dankzij theater ben ik gelukkig”.

Jan in de 'Uitkijkpost'

'10 vragen aan Jan van Zelst' - 7 december 2016