Gerda Gons

Rol in Theater Bonhoeffer: Actrice, ondersteuning productie, catering

Meegedaan aan: alle producties vanaf 2009

Werk: receptionist op het Bonhoeffercollege

Gerda Gons is één van de steunpilaren van de productie, en dan vooral voor en tijdens de productieweek. Ieder jaar is Gerda erbij om de catering te verzorgen. Zij regelt of delegeert om te beginnen de boodschappen. Overdag moet er genoeg te snaaien zijn voor iedereen, tussen de middag bedient Gerda de tosti-ijzers en zelfs koken voor een enorme groep op één van de avonden van de voorstellingen doet ze er even bij. Het schijnt dat ze zo klaar was met de tosti’s en soesjes, dat ze ’s avonds in de schaal met overgebleven soesjes heeft staan stampen. Alle extraatjes rond de theaterweek komen, met hulp van Sandra Mous, uit de koker van Gerda: zoals gelukspoppetjes voor de toitoitoitjes en de merci en wijn bij de bedankkaarten waar de leerlingen hun geweldige ervaring in schrijven. 

Gerda zat als leerling op de Henricus Mavo in de klas van 1977. Haar dochter Denise zat als leerling op het Bonhoeffercollege. Gerda kwam hier werken als onderwijs-assistent en bleek zeer goed te zijn in organiseren en regelen. Haar liefde voor theater werd aangewakkerd bij The Commitments, de allereerste voorstelling van Theater Bonhoeffer. 

Vlak voor de allerlaatste voorstelling werd Gerda toegezonden door iedereen:

Gerda Gons (op Caribbean Queen van Billy Ocean)

Ze is gewoon geweldig

16 jaar terug begon het avontuur

We kregen een mail vol enthousiasme en vuur

Ze bood haar hulp aan met spel en zang

Voor het podium was zij niet bang

Gerda Gons

Jij blijft altijd de ster van ons

Een acteerkoningin elke keer

Wat was dat een grote eer

Elke rol is jou wel bekend

Van Hortens Pon tot verzekeringsagent

Moeder, oma en tafelgast

Een rijke dame in de Eden cast

Komisch duo Theo en jij

Met veel stampij, yeah

Geen acteren, 

Wel tosti’s erbij

Gerda Gons

Jij blijft altijd de ster van ons

Een acteerkoningin elke keer

Wat was dat een grote eer

In april 2008 schreef Gerda een email aan Ellen Philips waarin ze liet weten: “Het leuk te vinden om te helpen met organiseren en eventueel wat te zingen. Of misschien een heel klein bijrolletje (heb ik nog nooit eerder gedaan).” 

En dat was het begin van een glansrijke 16-jarige acteer carrière bij Theater Bonhoeffer, want Gerda speelde namelijk bij ELKE productie mee in vele verschillende rollen. Zo speelde ze bruiloftsgast en figurant, patiënt bij dokter Hausmacher, kokkin in een circus, moeder van Caroline Luns en ook die van Patrick Breukers een jaar later, Babette Veldman een aspirant koper van het kunstenaarshuis, Maggie Jones in Londen jaren 40, de eigenaresse van een fabriek in West Berlijn, Hortense Pon-van Wettum een klant in de  kledingzaak waar Ben van Kampen werkt, een verzekeringsagent zonder humor die zichzelf geweldig vindt, moeder van 4 zusjes in de jaren 40 en 50 (alleen de voorstelling ging niet door), tafelgast, oma, therapeut en rijke dame in het paradijs op Eden. Meestal vertolkte zij geen doorsnee persoon want Gerda is geen doorsnee persoon en Gerda groeide jaar in jaar uit in haar rollen. Niets was haar te veel of te gek.

Vele rollen deed ze samen met haar vaste tegenspeler Theo Wesker, haar rots in de branding die altijd rustig blijft, en dat leverde vaak zeer komische acts op waar het publiek al weken van te voren naar uitkeek. Applaus nemen samen met Theo vond zij het mooiste van haar rol. In 2024 besluit Gerda te stoppen met acteren en in de voorstelling “Eden” speelde zij voor het laatst een rol. Dat is uiteraard een groot gemis, maar gelukkig blijft zij wel achter de schermen bij ons actief! Wij zijn ontzettend blij met Gerda en hopen dat ze nog jaren bij ons blijft.