2011 ∞ Moordmeiden

Bonhoeffer droomt


moordmeiden square fit websiteIn 2011 hebben Ellen Philips en Klaas Sabel van het Bonhoeffercollege voor de derde keer een muzikale theaterproductie op touw gezet. Een productie die bewust geen musical wordt genoemd. In een musical wordt vaak gekozen voor zangers en dat komt het acteerwerk meestal niet ten goede. Daarbij komt ook dat in deze setting behalve muziek- en zangtalenten ook dans- en acteertalenten van de school kunnen worden aangeboord.

Ellen Philips die zelf ook toneelspeelt, neemt samen met Marcel Kranendonk (VWO6 leerling) en Remi Walsari (oud leerling) de acteurs onder haar hoede en Klaas Sabel leidt het muzikale gedeelte.

Na het succes van “The Commitments” en “Phileine zegt alles” moest er een plan komen voor een nieuwe productie. Brainstormsessies en uitwerkingen van een aantal filmscènes hebben geleid tot de keuze voor een bewerking van de Nederlandse film “Moordwijven”. De groep scripschrijvers die bestaat uit drie docenten en zes leerlingen van het Bonhoeffercollege, kwam in juni van het vorig schooljaar bij elkaar om de karakters en het verhaal te bespreken. Het gevolg daarvan was een totaal nieuwe plot met nieuwe karakters en een andere wending dan die in de film. Daarmee moesten de negen scenarioschrijvers in de zomer aan de slag. Iedereen kreeg een of twee scènes toebedeeld. Toen aan het eind van de zomervakantie de schrijvers bij elkaar kwamen, zijn de scènes gelezen, aangepast, herlezen en weer aangepast tot er een vloeiend script lag voor het theaterstuk “Moordmeiden”.
Daarna moest bijpassende muziek gezocht worden en in september vonden ook de audities plaats voor de muzikanten en zangers. Inmiddels zijn er iedere donderdagmiddag repetities in de kopruimtes. In april zijn de voorstellingen in de aula van de school.

In de voorstelling zien we de hoofdrolspeelsters Kitty (Willemien Slot), Nicolette (Marit Hooijschuur) en Estelle (Lisa Templon). In hun leven draait het om zien en gezien worden. Als een stelletje door zichzelf benoemde nouveau riches flaneren zij naar hartenlust door de goedgevulde porseleinkast van de Hollandse jetset.

In haar honger naar lichamelijke perfectie krijgt Kitty echter twijfels over het effect dat haar plastische lichaamsinvesteringen op haar man heeft. Dat wordt alleen maar erger als zij, gestoken door de angel van de jaloezie die haar hartsvriendinnen zorgvuldig plaatsen, het idee krijgt dat haar man vreemdgaat. Verbeten gestimuleerd door diezelfde vriendinnen besluit zij de weg van de roekeloze vergelding op te gaan. Daarmee wordt een reeks onomkeerbare gebeurtenissen in gang gezet die zijn weerga in glamourland niet kent. Zal Kitty met de wraakactie haar doel bereiken?

Naast de eeuwige thema’s liefde en trouw wordt in deze productie ook genadeloos het mes gezet in het tot absurde proporties opgeblazen huidige schoonheidsideaal.

In deze losjes op de film “Moordwijven” gebaseerde bewerking gemaakt door docenten en leerlingen, worden de verschillende scènes op muzikale wijze van commentaar voorzien door live uitvoeringen van bekende en minder bekende songs. Al met al een geweldige productie die boven de film uitstijgt.

Moordmeiden_programmaboekje (pdf)

Geef hier uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s