Plustijd

In de 2e en 3e klas zijn er op de woensdagen of donderdagen Plustijd-lessen. Dit zijn verplichtte lesuren die leerlingen zelf mogen invullen d.m.v. verschillende modules. Hieronder informatie over het projecten vanuit Theater Bonhoeffer.
Theater Bonhoeffer heeft verschillende groepen in Plustijd. In schooljaar 2015/2016 was dit alleen acteren. Vanaf schooljaar 2016/2017 komt daar band en zang bij en later ook scriptschrijven.

Module acteren

Elk jaar organiseren we op onze school een grote muzikale theatervoorstelling. Je kan hieraan meedoen als je je opgeeft voor een auditie. Er zijn audities voor acteren, zingen en de band. Ook hebben we mensen nodig die veel werk doen achter de schermen (decor, licht, techniek, geluid, pr, organisatie).
In dit project kom je meer te weten over wat er bij een theatervoorstelling allemaal komt kijken. Ook leer je zelf wat het is om toneel te spelen: met elkaar studeren we een scene van een toneelstuk in en spelen deze in groepjes voor elkaar. Je leert je in te leven in een rol, hoe je praat als acteur, hoe je rekening houdt met het publiek, hoe je je beweegt, enz. Waar moet je op letten, wat is het verschil met film/t.v. acteren, enz.

Module scriptschrijven

Een film, theatervoorstelling of een musical begint met een goed script. Theater Bonhoeffer werkt al een tien jaar met scripts die geschreven worden door een groep leerlingen en docenten en oogst daarmee altijd zeer lovende kritieken.
Ook voor de kerstvoorstelling is weer een script nodig en dat wordt deze keer geschreven in Plustijd. Ben je geïnteresseerd in theater? Vind je het leuk om verhalen te bedenken? Houd je van schrijven? Meld je dan aan voor de module scriptschrijven. Daarin leer je hoe een script in elkaar zit. Je gaat voorbeelden bekijken van scripts die voor de (kerst)voorstellingen geschreven zijn en de uitwerking ervan op toneel. Je leert karakters bedenken en manieren om die in gedrag en dialogen te omschrijven. Aan het eind wordt bepaald welk script het best gebruikt kan worden voor de kerstproductie.

Module Pop en Rockband

Bespeel je een instrument of zing je? Een band beginnen is iets waar je vast weleens over hebt nagedacht (of gedroomd!). Maar hoe kun je zoiets nou het beste aanpakken? Dit is je kans! Wil je graag verder ontwikkelen op je instrument, of wil je graag een instrument spelen, zelf nummers uitkiezen, samen de nummers in elkaar zetten? Kom dan naar de pop en rockband op donderdagochtend. Samen gaan we muziek maken. We vormen bandjes waarbij de docent helpt om een repertoire op te zetten.

Opgeven?

Plustijd zijn lesuren in de 2e en 3e klas van het Bonhoeffercollege. Leerlingen zijn verplicht Plustijd te volgen. De keuze welke module is wel vrij te bepalen voor de leerlingen. In de klas krijgen de leerlingen een lijst waar zij de modules kunnen invullen. De Plustijd theater-modules zijn dus alleen voor 2e en 3e klassers van het Bonhoeffercollege in Castricum.